Prve sekunde užasa

Autor:Miroslav Šantek

Fotografije i videozapisi katastrofalnog potresa koji je prije dva dana razorio dobar dio Petrinje, praktički su odmah obišle svijet. Kako je do toga došlo?

Kao i prije 19 godina, kad su 11.rujna 2001. u terorističkom napadu srušeni neboderi Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, slike su odmah obišle svijet jer su se u neposrednoj blizini velike snage fotoreportera čuvene Magnum Photos fotografske agencije zatekle na godišnjem sastanku i druženju, a kako su bili svi dobro “naoružani”, odmah su reagirali i napunili novinske stranice fotografijama užasa s terena.

Tako se i u Petrinji skupio poveći broj novinara, snimatelja i fotoreportera koji su snimali obnovu Petrinje nakon prvog jakog potresa (tada su svi misili da je tih 5,2 po Richteru bilo to i da je kraj), pa su obilazili grad i snimali oštećenja na zgradama. U podne, tog 29. prosinca, okupili su se na poziv petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića da obiđu zgradu Općinskog suda koja je dosta nastradala u potresu. Proazili smo kroz sobe pune otpale žbuke, dijelova zida i s vidljivim oštećenjima na zidovima, a onda se spustii i stacionirali na rubu gradskog parka gdje je Dumbović dao izjavu.

I usred gradonačelnikovog govora, u 12:19 zemlja se počela neviđeno tresti, a ja sam podigao fotoaparat i snimio svoje kolege novinare koji pokušavaju ostati na nogama. Televizijska kamera pada sa stalka od iznenadnog udara i baš nitko ne zna kako se stabilizirati i smiriti. Podzemni udar nas je bacao kao da smo od papira, a kad je trešnja prestala, nastali su prizori užasa odmah pedesetak metara od nas. Svi smo krenuli u akciju snimanja novonastale i vrlo opasne situacije. Situacije koju ćemo pamtiti cijleog života. Većinom zagrebački mediji su mogli internetom prebaciti fotografije i videozapise u svoje redakcije odmah. Mi lokalci nismo. Jednostavno nismo imali struje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here