Najstariji aktivni novinar SMŽ Toto u petrinjskom potresu ostao bez automobila

Autor:Miroslav Šantek

Tuga, očaj i strahote su posljednjih dana na potresom zahvaćenim područjima jedini prizor. Scene su grozne:od potpuno uništenih kuća, zgrada, imanja do potresnih priča o posljedicama nakon tih nekoliko razornih sekundi. Ima ljudi koji su ostali bosi i gladni bez krova nad glavom. Mnogi su napustili grad i otišli u neke dalje, sigurnije krajeve jer tlo pod nogama se stalno trese. Podrhtava. Nekad jače. Nekad slabije. Ali je još uvijek tu.

U moru tih tužnih priča došetali smo se i do Duge ulice 10 gdje u duplom domaćinstvu žive obitelji Saćer i Petračić. I ovdje se kuća žestoko zatresla, polupano je sve iznutra, a betonske ograde i cigle sa zida susjedne kuće su zatrpale dvorište, dok su se garaže srušile kao kule od karata. U toj kući živi Antun Petračić Toto – sa uskoro 78 godina života, najstariji je aktivni novinar cijele SMŽ, a možda i Hrvatske. Brojne su lokalne i državne tiskovine objavljivale njegove tekstove:Od Vjesnika do Večernjeg lista, a zadnjih 5 godina još uvijek aktivno i debelo u mirovini objavljuje priče na Ps portalu i to ga drži u kondiciji, zdravim i na životu.

Novinar PS portala Miroslav Šantek Cobra i Antun Petračić Toto pored smrskanog automobila

Čovjek u odijelu i kravati iz Zagreba, a koji sam nije donio lopatu i dobrovoljno raščišćavao petrinjske ruševine, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut ušao je u polemiku s navijačima BBB koji su nahrupili s lopatama u razrušeni grad. Sada se “pere” da su njegove izjave izvučene iz konteksta, ali ti ljudi, ti dečki BBB iz Zagreba su doista jako pomogli u nevolji –  konkretno kod našeg novinara. Na poziv u pomoć nahrupili su u dvorište i veliku hrpu cigli u kratkom vremenu odnijeli iz dvorišta, a bager HV-a je sve portpao u kamion i odvezao. Toto je sam ostao u čudu kako je ova ekipa to brzo i efikasno učinila i to po noći.

Volonteri iz Dugog Sela i Zagreba uklonili su srušene garaže obitelji Saćer i Petračić

Toto je nažalost ostao bez automobila. Potres je srušio garažu koja je smrskala njegov crveni 8 Chevrolet Aveo, star 10 godina, a 5 godina je vozio po terenima od Banovine do sinjeg mora i sad je neupotrebljiv. Došlo je 8 dobrovoljaca iz Dugog sela i Zagreba u pomoć kod obitelji Saćer i Petračić, garaže i zidovi su očišćeni, a Toto zamoljava dobre duše ako tko ima bilo kakav automobil na poklon da mu ga doveze i da i dalje bude u mogućnosti voziti se na terenu od priče do priče.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here