Potresne scene:Biznis obitelji Nuhi je potpuno propao, ali oni će besplatno pripremati hranu za Petrinjce

Autor:Miroslav Šantek

Prije točno sedam dana sijalo je sunce i nebo se na mjestima plavilo. Nešto slično kao danas, kad je nakon dugih dana kiše i magle ponovno Petrinja okupana toplim svjetlom, tjedan dana je prošlo od razornog potresa čijeg su snimke užasa obišle zemaljsku kugu. Ovog jutra sunce obasjava ruševine u središtu grada, statičari utvrđuju oštećenja na zgradama a tlo nikako da se smiri. I dalje periodično podrhtava i plaši mnoge građane.

Statičari utvrđuju štetu na objektu gdje senalazi Fast food “Lili”

Nekoliko kuća dalje od onog porušenog niza starih građevina koji izaziva jezu, na adresi Nazorova 7 u strogom središtu Petrinje Liridon Nuhi otključava po prvi put vrata svog malog fast food restorana “Lili”. Težak ustajali miris ostavljenog mesa grize nosnice. Sve je srušeno i razbacano. Liridon ne može suzdržati osjećaje i plače glasno. Kud god pogleda ništa ne valja. A onda u tom kršu i lomu očaja pronalazi stvar koja ga još više rasplače. Uokvirena slika, kolaž fotografija njegove djece je pala sa zida i u tom kaosu ostala čitava. Kao da mu je to najvažnija stvar na svijetu izlazi s fotografijama odmah van. Pali cigaretu za cigaretom. Treba mu vremena da se smiri.

Mihaea i Liridon Nuhi ispred uništenog Fast fooda Lili u središtu Petrinje

Uz njega je i njegova supruga Mihaela s kojom je krenuo u ovaj biznis i stvari su bile sve do korone i ovog potresa jako dobre. Fino pečeno meso, pite, bureci, ćevapi… sve su to mnogi Petrinjci konzumirali kod ovog para pečenjara koji je vremenom postao poznat. Postali su mali brand. Ovog utorka u kaosu i čekanju da u prostor uđu statičari, a i laiku je okom vidjivo da je zgrada u teškom i nesigurnom stanju, bračni par Nuhi i još jedna njihova djelatnica su ljudi koji su ostali bez posla i biznisa od kojeg su živjeli. Ne znaju kako će se izvući, hoće li im i kad i kako netko pomoći, ali u jednom se slažu – volontirat će i pomagati Petrinjcima.

Prizori tuge – ulazak u uništeni restoran

Kad je potres udario sve streslo. Radili smo. Pripremali smo meso, pekli smo obroke i onda se sve razletilo po podu. Panično smo istrčali na vrata lokala i stali ispod debele ulazne bolte i to nas je spasilo. Oko nas se sve počelo rušiti, padali su krovovi, cijeli katovi kuća, dimnjaci. U tom trenutku cigle zatrpavaju jednog policajca ispred nas. Istrčao sam i izvadio ga ispod hrpe i odveo do bolte. Na sreću prošao je bez ozljeda i poslije se vratio zahvaliti mi. Restoran mi je uništen. Puno se toga razbilo i nije za upotrebu ali nešto je ostalo, nešto će se popraviti. Najvažnija nam je živa glava na ramenima. Ovaj prostor više nije za upotrebu. Drugog nemamo. I kuća nam je stradala. Loše smo prošli, ali što je tu je. Jedno je sigurno. Ovo zlo koje nam se dogodilo ćemo nekako prebroditi. A do tada smo sami sebi obećali da ćemo pomagati drugima u nevolji. Kad se jednog dana sva ova vojska pomagača i volontera povuče s Trga hratskih branitelja, mi ćemo tamo postaviti našu opremu i volontirati. Pripremat ćemo obroke za Petrinjce. Tu ideju sam izložio gradonačelniku Dumboviću i on nas je podržao i rekao da će nam pomoći. A poslije ćemo vidjeti. Naći ćemo neki novi prostor i ponovno krenuti s biznisom. Iz pepela – kaže Liridon.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here