Oko nas će se skoro sve srušiti ali Indijanac i ja ostajemo ovdje

Autor:Miroslav Šantek

  

                                    PAD KRIŽA S VRHA TORNJA

Nažalost, imao sam tu nesreću doživjeti i vidjeti razoran potres u središtu Petrinje. Na sjevernoistočnom uglu gradskog parka u 12:19 tog 29. prosinca odvijala se presica petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića s temom posljedica potresa koji se dogodio dan ranije. Bio je to medijski materijal koji nikada nije objavljen jer se usred presice počela zemlja ispod naših nogu pomicati, podrhtvatati i strašan, zaglušujući zvuk je došao odnekud sa zapada.Kao da se sam vrag probudio u unutrašnjosti zemlje.  Svi smo pokušali ostati na nogama. Svi smo bili bespomoćni. U tom okretanju vidio sam trenutak kako pada veliki križ s vrha tornja crkve sv. Lovre, a oblak prašine počinje prekrivati nebo. Kao da je došao smak svijeta. Trenutke nakon toga zabilježile su televizijske kamere i poslale u svijet. Tuga, strahota, očaj i gubitak ljudskih života. Ne ponovilo se.

29.12.2020. U 12:19 pada križ s tornja crkve sv. Lovre. Oblak prašine od padajućih zgrada koje je srušio potres počinje prekrivati nebo. Apokaliptični prizor.

ŽENA JE ISKOČILA KROZ PROZOR I TRAŽILA ME MOBITEL DA NAZOVE SVOJU OBITELJ

Nekoliko dana poslije gledam taj veliki križ. Pao je s četrdesetak metara visine i zabio se u debelo blato i travu s desne strane crkve. Tik pored spomenika Franje Kuharića.Krov na crkvi je rupičast. Nedostaje puno crijepova, ali je crkva na mjestu. Zaključana je i čeka da se obnovi. Kod gomile cigli i otpale žbuke pored Župnog dvora stoji lokalni župnik Josip Samaržija. 56 mu je godina na plećima i među Petrinjcima slovi kao miran i dobar čovjek. Ne priča o politici s oltara, drži se čovjek svog posla. Ispričao mi je svoju priču o tom danu.

Župnik Josip Samaržija ispred Župnog dvora koji je teško oštećen i koji je predviđen za rušenje.
Sve što je ostalo. Samo glava polomljenog kipa sv. Lovre. Samaržija ga nosi sa sobom kud god da ga sudbina dalje odvede.

Bio sam u dvorištu pored Župnog dvora kad je zatreslo. Crijepovi su počeli padati. Zidovi pucati. I križ je pao s tornja. Kad se ta trešnja smirila, do mene je došla žena koja je iskočila kroz prozor obližnje zgrade Gradskog poglavarstva i uskočila u crkveno dvorište. Bila je sva u šoku i tražila me mobitel da nazove svoju obitelj i čuje jesu li dobro. No, mobitelske mreže su se srušile u tim trenucima. Kad se sve malo smirilo imao sam što vidjeti. Polomljeni zidovi dvora, oštećena crkva, a tek poslije sam primjetio da je toranj dobro potresen i da će ga trebati ozbiljno sanirati. Poslije su došli statičari, pregledali sav prostor i zaključili da se crkva može obnoviti, ali se građevinske skele ne mogu postaviti oko nje sve dok se tlo još uvijek trese, a krov i crijepovi će se puno lakše popraviti. Kad će sv. Lovro ponovno primiti vjernike ne zna se. Ono što je tužno je realnost da će se zgrada Župnog dvora srušiti.Ima oznaku crveno. Neupotrebljivo. Iznutra su glavni, a i ostali zidovi jako popucali. Tu popravka nema. Puknuo je čak i kip sv. Lovre. Njegovu glavu ću sačuvati i nositi uz sebe.

Miljenko Hajdinjak Indijanac. Petrinjska legenda. Osebujni lik kakvog nema nadaleko.

 

                                              INDIJANAC I JA

Časne sestre su evakuirane na sigurno dok se situacija ne smiri. Ja spavam u jednoj sobici zgrade Pastoralnog centra. Ona nije teško stradala. Imam krevet, malo prostora, ljudi mi donesu nešto hrane. Nije mi loše. Ne tužim se. Ne idem nikud. I ovo podrhtavanje će jednom proći. Društvo mi pravi moj prijatelj Indijanac. On je jako dobra osoba. Nemoguće je uopće opisati koliko on posla dobrovoljno obavi u i oko crkve. I njemu je potres srušio njegov smještaj preko puta Hrvatskog doma i sad je beskućnik. Ali ne zadugo. Naručio sam malu kamp kućicu koju ćemo postaviti pored Pastoralnog centra i to će mu biti novi dom. Imat će grijanje, toplinu, mir i pogled na Petrinjčicu. U svakom slučaju što god da se dalje bude događalo mi ne idemo nikud. Ostajemo ovdje.

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here