Kaže da je Mađarica

Autor:Miroslav Šantek

Kolega s lokalnog radija mi objašnjava trenutak razornog potresa u njegovoj kući. Priča slična tisućama drugim. Važno je da je živa glava na ramenu. Ovo drugo će se sve popraviti. Spominje navijače koji su među prvima nahrupili u Petrinju i pomogli mu. Stojimo u Gundulićevoj ulici, još do prije dva tjedna reprezentativnoj ulici prepunoj vrijednih starih građevina i ustanova. Danas su to samo ruševine označene crvenim naljepnicama statičara i spremne su za rušenje. Zgrada 1. Osnovne škole, Petrinjcima poznata i kao nekadašnja Turkulinova je teško stradala. Raspukla se po ključnim točkama. Ovo staro vrlo vrijedno zdanje je izgrađeno 1862. i jedina je zgrada u Petrinji koja je napravljena po klasičnom mađarskom stilu gradnje. Kao u Budimpešti ili Pečuhu. Dolaze i HRT i mađarska televizija. Iz daljine pješke dolazi i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u društvu svoje suradnice Ivane Kordić. Nose u rukama građevinske šljemove. Ovih dana te stvari su vrlo potrebne mnogim građanima i službama koje rade na raščišćavanju grada.

Potres je napravio ogroman probem. Onesposobio je školu trajno, a ako nemate škole, ljudi će otići negdje drugdje. Vrijeme curi, sve je još uvijek vrlo kaotično, mali potresi su još uvijek prisutni, a beskrajna birokracija države je tek ono što čeka buduće graditelje i pitanje je tko će, kada i s kojom lovom ponovno napraviti školu. Srećom, sve je to u velikoj mjeri zaobiđeno jer pred ruševinom se zaustavlja kolona crnih automobila iz kojih izlazi mađarska ekipa. Naši sjeverni prijatelji su odlučili: izgradit će jednu školu i crkvu. Ove sjajne i spasonosne vijesti je došao osobno izreći gradonačelniku i svim građanima Državni tajnik za vjerske i etničke odnose Ureda predsjednika Vlade Mađarske Miklós Soltész. Čovjek je izrazio sućut obiteljima poginulih u potresu i rekao da će Mađarska izgraditi ovu školu ponovno i crkvu sv.Nikole i Vida u Žažini. Čim se tlo smiri i kad se sve pripremi Mađari dolaze riješiti problem. Gradonačelnik Dumbović se zahvalio na ovoj dobroj vijesti i rekao da treba po svim tim zgradama koje se budu obnavljale izvjesiti i europske zastave jer svi sada moramo biti kao jedan.

U svom tom zlu, u tim očajnim prizorima-ova građevina je bez sumnje jedan od petrinjskih simbola koji je slomljen i uništen, ali nakon ovih riječi potpore i obećanja naših susjeda da će sve biti ponovno kao prije, padaju na pamet stihovi stare pjesme Zdravka Čolića. Ono kad se još nije ni brijao, a sreo mladu curu. Kaže da je Mađarica….

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here