Sisački mališani u ponedjeljak ipak ne kreću u školu!

Autor: Aleksandar Olujić

Sisak, 14. siječnja 2021. – Danas je u 13 sati i jednu minutu na službenoj stranici Grada Siska objavljena vijest kako je Grad izvijestio Ministarstvo znanosti i obrazovanja da nastava ne može početi kako je planirano.

Naime, u ponedjeljak 18. siječnja trebala je početi nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, kao i za učenike završnih razreda gimnazije i četverogodišnjih strukovnih škola, odnosno učenika koji se spremaju za državnu maturu. No, Ministarstvo je odluku o tome hoće li nastava početi ili ne prepustilo osnivačima, odnosno županijama i gradovima. Usto, zbog posljedica katastrofalnog potresa, koji je pogodio područje SMŽ, Vlada RH donijela je Odluku o odobrenju plaćenog dopusta državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama s područja pogođenog potresom po kojemu se njima odobrava plaćeni dopust u trajanju od deset radnih dana, radi otklanjanja posljedica potresa, neovisno o odredbama kolektivnih ugovora, čime je i svim djelatnicima škola iz Siska omogućeno da koriste odobreni dopust što su mnogi od njih odlučili iskoristiti.

Grad Sisak je kao osnivač osnovnih škola na svom području donio odluku da nastava u sisačkim osnovnim školama počne u ponedjeljak 18. siječnja. No, zaposlenici škola kao i zainteresirani građani koji su uvjereni da su uvjeti za nastavu u živo još uvijek opasni, a za nastavu na daljinu nezadovoljavajući reagirali su na ovu odluku putem otvorenog pisma ministru Fuchsu i raspisivanjem peticije kojom se traži odgoda početka nastave od dva do četiri tjedna.

Kao razloge svog zahtjeva navode:

  • svakodnevne potresa manje ili veće jakosti, te još uvijek postojeće opasnosti od jakih udara (prema mišljenju seizmologa iznesenih u medijima);
  • nesigurnost i/ili neupotrebljivost zgrada škola u SMŽ; odsutnost učenika iz vlastitog doma i/ili mjesta stanovanja;
  • nemogućnost korištenja Interneta učenika, učitelja/nastavnika i ostalih zaposlenika u školama zbog oštećenja infrastrukture ili odsutnosti iz vlastitog doma i/ili mjesta stanovanja;
  • psihofizičko stanje učenika izazvano potresom koje onemogućuje adekvatno praćenje i sudjelovanje u nastavi (prema iskazima roditelja u komunikaciji s učiteljima/nastavnicima, stručnom službom i/ili rukovodstvom škola);
  • angažman dijela zaposlenika škola na saniranju vlastitog doma.

Unatoč činjenici da je peticiju u samo jednom danu potpisalo preko 4 000 građana, sisačka gradska vlast još jutros je ustrajala na odluci da nastava ipak krene u ponedjeljak. U priču se uključio i Sindikat hrvatskih učitelja koji je uputio apel gradonačelnici Kristini Ikić Baniček da se početak nastave u Sisku odgodi, što je rezultiralo „živom“ međusobnom prepiskom između obje strane. Dijelove te prepiske Sindikat je javno objavio. Gradonačelnica je na kraju teška srca (sudeći po njenoj objavi na fb-stranici Kristina za Sisak) popustila tako da se nastava u sisačkim osnovnim školama do 1. veljače neće održavati. Na službenoj stranici Grada Siska kao razlog odgode navodi se da su “mnogi učitelji zatražili plaćeni dopust od 18. siječnja tako da je teško ili nemoguće organizirati nastavu.”

U cijeloj priči su u nezavidnu poziciju dovedeni kako djelatnici škola, kojima Vlada s jedne strane odobrava dopust a s druge ih se strane proziva što to svoje pravo koriste, tako i učenici i njihovi roditelji, koji su ionako istraumatizirani potresima još morali iščekivati obavijest moraju li u ponedjeljak u školu ili ne. Nadajmo se da je ova odluka o odgađanju početka nastave sada konačna i da ista neće biti promijenjena preko noći.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here