Foto:Miroslav Šantek

Autor:Miroslav Šantek

Davorin Bogović je prvi pjevač grupe Prljavo kazalište. 1983. nakon izlaska albuma Korak od sna zauvijek napušta grupu, a na tom albumu nalazi se i ultra hit kojeg je otpjevao: Sve je lako kad si mlad. Gledajući s nasipa Petrinjčica mladog dečka kako skoro gol na ledenom snijegu vježba na igralištu pored nasipa na Sapunarnici kojeg je prije nekoliko godina postavila Coca Cola, padnu mi na pamet ti stihovi. On je mlad i jak. U ovom trenutku besmrtan. Hladnoća mu ne smeta. Ali meni, kao i tisućama drugih smeta. Uz hladan vjetar uz obraze odlazim žurno prema svome domu. Kad pređeš pola stoljeća svako odijelo ti više dobro ne stoji. Al još uvijek me baš briga s kim ću leći. A krv i suze…….

Od prije nekoliko dana nema više volontera kuhara koji su neumorno od prvog dana potresa kuhali Petrinjcima i svim ljudima na Baniji topla jela. Na nekim punktovima bilo je čak 12 jela na meniju. Mogla se piti besplatna kava, čaj jesti keksi i kolači, friško voće, sendviči… Petrinjci su jednostavno zavoljeli te ljude koji su od svojih novaca i donacija kuhali obroke. Onda je došla država i preuzela kuhinju. Postavili su je daleko od središta grada, na prostor novog sportskog igrališta u Vatrogasnoj ulici. Mnogi ljudi kažu da im je to sad daleka lokacija. Kakva je hrana koju nudi Pleter ne znam jer je na meniju bio gulaš kojeg ne volim jesti.

Odlazak Kineza. Bilo ih je u Petrinji nekoliko i držali su svoj dućan sa svakakvom robom u sreedištu grada koje je jako oštećeno. I ta stara i lijepa zgrada na samom kraju Nazorove ulice ima velika oštećenja i prostor za trgovinu je postao neupotrebljiv. Došao je kombi zagrebačkih registarskih oznaka u kojeg su vlasnici potrpali robu iz dućana i odvezli je. Hoće li se ikad više Kinezi vratiti u Petrinju – samo Bog zna.

Traži se pas. Hachi. Nestao priikom potresa u Petrinji. Njegovi vlasnici su očito jako vezani za njega, pa su tako izradili i isprintali plakate koje su obljepili po cijelom gradu. Ova teška situacija je razdvojila mnoge ljude, a čini se i puno kućnih ljubimaca se prestrašilo potresa pa su odlutali i nisu se vratili. Želim sreću ovim ljudima i da im se vrati njihov član obitelji.

Obično kada ih dizalica digne visoko u zrak u daljini vide plavo more. Ovog puta situacija je potpuno drugačija. Profesionalci vatrogasci iz Rijeke su jedni od mnogih ekipa koje su uskočile u pomoć razrušenoj Petrinji. U ovom kadru su snimljeni u razrušenom središtu grada gdje s jedne kuće u Nazorovoj ulici spuštaju ogromni i teški dimnjak s krova prekrivenog debelom naslagom snijega, koji se od potresa odlomio. Oni su ga dobro zakačlii i pričvrstili, a velik kran ga je podigao i spustio na tlo. Opasnost je otklonjena.

 

 

 

 

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here