I životinje trpe u potresu: Urušilo se gnijezdo roda kod Salopeka, traži se pas ljubimac Haschi, na pregled će 15-godišnja mačka Oka

Autor:  Antun Petračić

Slijeću oko Josipovog (19. ožujka), a odlijeću za Bartolovo (24. kolovoza)! Između ovih blagdana katoličkih svetaca, u našem kraju i podneblju okrajak proljeća, cijelo ljeto i nadomak jeseni, glavni dio godine  provode naše rode, bijelo-crne ptice selice. Kao pravi roditelji, rodani i rode u nas stvore pomladak, othrane i ojačaju ptiće i s njima sele na zimovanje u toplu Afriku. Roditelji se vraćaju ponovo u svoje obiteljsko gnijezdo i  ponavljaju ciklus reprodukcije…

Jedan takav par selica s gnijezdom  u najužem središtu Petrinje,  pokraj gradske tržnice, ispred obiteljske kuće Davora Salopeka,  na daleki put bezbrižno je  odletio prošle jeseni, a u zadnjim danima prosinaca, u katastrofalnom potresu, s visokog stupa električne rasvjete urušilo se  cijelo njihovo gnijezda.

Kao i mnogi Petrinjci i ostali stradalnici Banovine, i ove rode iz središta grada postale su beskućnici.

Hrvatska elektropriveda provodi projekt  zaštite i čuvanja staništa roda i u sklopu  sadašnjeg velikog  i zahtjevnog popravka i obnove   njihove mreže, moralo bi se naći vremena i za saniranje urušenih ležišta ptičjih gnijezda.

Koliko se vidi, ovom rodinom domu kod Salopeka  u Petrinji trebalo bi tek poravnati nakošen metalni nosač ( uz popravak  svjetiljke nove gradske led rasvjete), a vjerujemo da će ptice-povratnice   same učiniti dalje po svome, kružiti iznad grada, hraniti se s livada oko Kupe i Petrinjčice,  klepetati  u novom gnijezdu na starom im i poznatom mjestu i opet stvoriti novi pomladak…

Želimo to, i neka tako bude!

Silnih, razornih, podzemnih  6,2 stupnja po Richteru u 12,19 sati u utorak 29. prosinca 2020. godine uzrokovalo je i  veliku brigu obitelji Bosnić-Kovačević u petrinjskoj Lopašićevoj ulici. U prvotnom šoku, zbrci, strahu i panici iz njihova dvorišta nestao je 5-godišnji pas ljubimac Haschi, japanske pasmine Akita inu. Od tada do danas, svoga kućnog ljubimca  vlasnici traže na sve načine, preko svih medija i načina, do sada bez ikakvog traga.

– Saznali smo kako je u središtu Petrinje viđen prvu  noć poslije potresa, uočen  je i u našem kvartu, a sve kasnije njegova sudbina  velika je nepoznanica. Haschi je čipiran i tako trajno registriran, o njegovu nestanku izvještena je veterinarska služba i  vjerujemo u  pronalazak i vraćanje. Za svaku informaciju i pronalaženje dat ćemo 1000 eura nagrade, naši su telefoni 099/6721765 i 091/5030475  – u ime obitelji nestalog psa japanske pasmine veli Larisa Bosnić- Kovačević.

To je, inače, umiljat, neustrašiv, odan, hrabar,  miran i vjeran pas s razvijenom inteligencijom, privržen svome vlasniku, a jedan takav zvijezda je  filma po istinitom događaju iz 1923. godine u Tokiju. Profesor fakulteta  na ulici je  našao  akita inu, dvije godine su proveli zajedno, a  nakon iznenadne čovjekove smrti punih deset godina vjerni pas dolazio  na stanicu Shibuyu i tu mu je postavljen i  spomenik.

I životinje pate u potresu, kažu veterinari, koji stalno obilaze pogođeno područje, a u cilju pomaganja ljudima i njihovom stočno-životinjskom  blagu, Ministarstvo poljoprivede jučer je donijelo odluku o besplatnoj preventivno zdravstvenoj brizi.

„Zbog posebnih okolnosti uzrokovanih elementarnom nepogodom, na jedinicama lokalne samouprave Petrinja, Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Lekenik, Majur, Martinska Ves, Sunja i Topusko u sastavu Sisačko-moslavačke županije planirane su mjere preventivnog cijepljenja i mjera liječenja životinja, s ciljem zaštite zdravlja životinja i ljudi od zoonoza, osiguranja higijenski i zdravstveno ispravnih proizvoda životinjskog podrijetla i dobrobiti životinja. Očekivani ukupni trošak za obje mjere iznosi 9,5 milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna.

Također, na istom području će se, sukladno potrebama, provoditi veterinarske mjere liječenja životinja i financirati iz državnog proračuna zaključno do 31. ožujka 2021. godine, a odnosi se na velike životinje (farmske životinje i kopitare), te za kućne ljubimce. Navedena usluga liječenja životinja predviđena je i za velike životinje koje su privremeno izmještene (zbrinute) s navedenih JLS-a kod privremenih posjednika na području Republike Hrvatske. Očekivani ukupni trošak za provedbu predložene mjere liječenja je oko 3,5 milijuna kuna” izvjestili su iz Ministarstva, a provedba će početi s objavom odluke u službenom glasilu.

Sukladno ovome, na pregled i liječenje u Veterinarsku stanicu Petrinje odnijet ću našu domaću domalo 15-godišnju ljubimicu mačku Oku. Mama Vesna omacilu ju je 21. lipnja 2006. u dnu ormara dnevnog boravka i od tada (pro)živjela sva prava ravnopravne članice kućanstva. Nekadašnja velika lovica po okolišu, znala je  donijeti i male ptiće,  godinama je   onemočala, sada joj je  najdraže mjesto uz toplu peć i pokraj prozora prema suncu, zbog bolesnih  desni i slabih zubiju jede samo udrobljenu hranu… U potresnom utorku 29. prosinca 2020. nestala je čak četiri dana, a već otpisana i ožalovana pojavila se gladna, žedna, prašnjava, ustrašena, jadna…

Oka iz Duge ulice za opći oporavak i poboljšanje zdravstvenog stanja prema odluci Ministarstva  poljoprivrde već je prijavljena na pregled prijatelju malih (i velikih) životinja, dr. veterine Predragu Pendiću.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here