U Sisku održana proslava Krsne slave Vijeća srpske nacionalne manjine

Autorica: Tatjana Šaler-Olujić

U Sisku je 27. siječnja 2021. svečano proslavljena krsna slava Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Siska i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, Pododbor Sisak, Sveti Sava.

Krsna slava je za Srpski narod poslije Uskrsa i Božića najvažniji blagdan. Kolika je njena važnost svjedoči podatak da je unesena u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a od 2014. je uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Kod spomena krsne slave obično se pomišlja na nju kao na obiteljski blagdan, no osim obitelji svoje krsne slave imaju također i razna srpska društva, zajednice i institucije (sela, gradovi, političke stranke, građanske udruge, škole, fakulteti, obrtnički cehovi…).

Slava VSNM Sisak 2021. / Foto: T. Šaler-Olujić

Na početku ovogodišnje proslave su prisutne, kojih je zbog poštivanja preventivnih zaštitnih mjera za sprečavanje zaraze Covidom-19 ove je godine nazočio ograničen broj, pozdravili Mirjana Oluić-Voloder predsjednica Vijeća srpske manjine Grada Siska  i Milan Stojaković predsjednik SKD Prosvjeta Pododbor Sisak.

Gospođa Oluić se zahvalila na dolasku svim prisutnima, a osobito saborskoj zastupnici Anji Šimpragi, pročelniku Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Grada Siska Goranu Grguraču, predsjedniku Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Nikoli Arbutini, predsjedniku Vijeća bošnjačke manjine Grada Siska Edinu Safiću, predsjedniku Vijeća romske manjine Grada Siska Ranku Nikoliću te svim predstavnicima općinskih i gradskih vijeća. Navela je kako je Vijeće srpske nacionalne manjine u prošloj godini, usprkos velikim problemima izazvanim pandemijom u kojoj se našla cijela naša država i društvo te katastrofalnim potresima što su nas pogodili, uspjelo ostvariti niz aktivnosti, od proslave krsne slave, dovršavanja svih aktivnosti za otvaranje knjižnice, akcije pomoći starijim sugrađanima do komemoracije na dječjem groblju u Sisku, ali da su mnoge aktivnosti i manifestacije (poput Tribine „Govor mržnje – kome to treba i zašto?“, posjeta manastiru Ostrovo ili Dana srpske kulture) morali biti otkazani.

“Razorni potres, koji nas je sve pogodio, promijenio je naše živote, mnogi su ostali bez krova nad glavom, a neki su na žalost izgubili živote”, rekla je gđa. Oluić istaknuvši da su “u potresu jednako stradali svi ljudi bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, ali da se također pokazalo kako smo spremni pružiti ruku i pomoći jedni drugima onda kad je najteže.” Dodala je i to da su članovi Vijeća srpske nacionalne manjine od prvog dana aktivni u pomaganju i pružanju pomoći pogođenima potresom, te da aktivno sudjeluju u humanitarnoj akciji SNV-a „Banija je naša kuća“.

„Pripadnici srpskog naroda su uvijek davali doprinos razvoju Siska. Tako ćemo i sutra biti zajedno u njegovoj obnovi i jačanju njegove kulturne raznolikosti“, rekla je na kraju gđa Oluić.

Slava VSNM Sisak 2021. / Foto: T. Šaler-Olujić

Svečani obred krsne slave služio je sisački paroh gospodin Veselin Ristić, koji je nakon obreda u svom obraćanju istaknuo kako danas živimo u izazovnom vremenu s velikim nevoljama i iskušenjima, ali ako budemo ostali na putu vjere, osjećaja i brige za drugog onda smo zasigurno na pravom putu.

Svečanost su svojim recitalom uveličali Božidar Stojaković, Bojana Čakalo i Nikola Didulica kao i članovi SKD Prosvjeta izvedbom nekoliko tradicionalnih banijskih pjesama.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here