Veljača u mom oku (ona petrinjska)

Moje oko je plavo. Tako je ovog puta u krugu reinkarnacije ispalo i ja tu ne mogu ništa. A nije me ni briga. Baš kao što ne mogu ništa protiv činjenice da je nakon snježne noći stigla veljača. Januar, siječanj ii prvi mjesec je bio bezvezan. Očajan. Potresan. Nimalo nalik na sebe. I nestao je zauvijek. Zato je tu ova prevrtljivica –  jedini ženski mjesec u godini. Potpuno nova, potpuno friška donosi mačje krikove, zaljubljene parove na Valentinovo i maškare. I proljeće pred vratima. Bude se strasti. I zato, ostavite jedno mjesto. Mjesto za dvoje što ljube se u mraku,  mjesto gdje samo ljubav miriše u zraku…

A kako su stari Petrinjci opisivali ovaj zimski mjesec istražio je i zapisao u svojoj knjizi “Blagdan i svagdan petrinjski”, petrinjski povjesničar Ivan Rizmaul.

Veljača nije nimalo stalna stoga i ona narodna: Veljača prevrtača. Na Svijećnicu, govori se probudi se medo u svom brlogu pa izlazi napolje da vidi kakvo je vrijeme. Ugleda li vedro nebo, znak je da će još pozimiti pa će zaći još dublje u svoj brlog. Nađe li, pak oblačno nebo, ostaje vani jer zimi je kraj.

Ako popusti, zapuše jug i spusti se kiša, no jug ne bu dug, okrene se na buru pa eto začas kiše i snijega, te bude i bljuzgavice. prema jutru se naglo razvedri pa se po voćki i lozi napravi ledena kora.Tomu se nitko ne veseli. Ako je pri tom vrlo jako zahladilo, popucat će stabla i trsje.

Zgodne đavolice na Petrinjskom fašniku 2004. Cure plešu na staroj dobroj bini (besmisleno maknutoj na kupalište) na Trgu hrvatskih branitelja

Polovinom veljače  po narodnom vjerovanju nastupa proljeće, te je Valentinovo (14.II.) prvi proljetni dan kada se tičice ženiju. Najprije i najzvučnije začiuka zeba, a doskora će i škrlčeva melodija.Na prisojima je sve više jaglaca i visibaba. Zima pomalo popušta, iako još ima leda pa se kaže: Matija led razbija. Ako ga nema, on ga stvara.

Tople sunčane zrake probude i pokojeg leptira što osamljen lijeće po sunčanim tracima.

Petrinjski povjesničar Ivan Rizmaul

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here