Napad na Petrinjku: “Ne mogu gledati to što rade”

Autor:Miroslav Šantek

Što je tu prije bilo? – pita me jedan od policajaca koji već mjesec dana dežuraju po središtu Petrinje? Nebriga, prijatelju – rekoh mu. Izgradiše prije 40 godina Robnu kuću Petrinjka, a od devedesetih pa do dana današnjeg je pust i prazan prostor. Mnogi su ispraznii svoja crijeva u njenoj unutrašnjosti. Mnogi mladi su se u njoj zabavljali u besmislenim noćima postratne Petrinje. Njima je i takva bila dobra. Poneki joint, pivo, zajebancija. Alternativa u potpuno mrtvom gradu. Neki građani su i vjerovali da će se ona popraviti i obnoviti. Staviti u funkciju i biti ponovo ponos grada. Vremenom su svi shvatili da će ona zauvijek trajati u takvom stanju kakva jest. Jedan poduzetnik je u dijelu njenog prizemlja napravio kafić koji je ljeti bio vrlo posjećen. Dobivao je i nagrade od lokalne turističke zajednice. Uvijek se protezala priča o problemu s neriješenim vlasničkim odnosima. Na neki način i ta zapuštena zgrada koju mnogi nazivaju smdljivim javnim WC-om je postala simbol grada. Zgrada koja će vječno tu trajati.

I onda se dogodio potres. Iznenada smo saznali da je zgrada državno vasništvo i da će nam država pokazati kako pomaže građanima Petrinje. Došao ministar Medved, premijer Plenković, upalii se bageri i rečeno nam je da država kreće u rušenje zgrada u njenom vlasništvu. O nekoj mogućoj obnovi tog prostora nije bilo ni primisli, a nisu ni rekli što će na tom svom zemljištu izgraditi kada je sruše. I kada?

Nitko nije ni pitao građane što oni misle o tome, a oni bi i trebali znati sve te naume i podatke i na neki način sudjelovati u obnovi porušenog grada. Tako se jučer i pojavila Inicijativa građana “Petrinjsko proljeće” koja je odmah udarila u glavu preko društvenih mreža i mnogih medija i ta poruka je došla i do državnih vlasti. Hoće li se situacija razjasniti i poboljšati komunikacija Država – građani Petrinje, vidjet ćemo u danima pred nama. Bolje rečeno u dugim godinama obnove.

I tako su jutros bageri napali tu Petrinjku koja je sagrađena od velikih količina armiranog betona i spremna je izdržati nuklearni udar jer u njenom podrumu je sagrađeno atomsko sklonište, tako da ovih 6,2 po Richteru nemaju šanse da ju onesposobe, kako trvrdi njen tvorac, arhitekt, Petrinjac Davor Salopek. I doista, bageri su skinuli njene ploče,obloge, pobacali ih i zdrobili i ukazalo se čvrsto ogoljeno zdanje za koje mnogi građani kažu da bi sad bilo dobro uložiti novac u nju i popraviti je i napraviti obrtnički centar, dućane, prostore za udruge ili bilo šta. Sad je prilika. Drugi viču nek se napokon sruši to smrdljivo zdanje.

Jedan stariji gospodin je došao do mene i rekao: Ja sam jedan od radnika koji smo gradili Petrinjku i ona je toliko čvrsta da ovi što je ruše ne mogu ni zamisiti. Ne mogu gledati to što rade. Otišao je sa suznim očima niz ulicu u središte Petrinje gdje sa obje strane su nizovi kuća koji su realna i puno veća opasnost po građane od rušenja Petrinjke koja je postala najveći prioritet u gradu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here