Vidovitost je uvijek vrlina

Autor: Marjan Gašljević

Danas je, nakon tjedana nagađanja, za Predsjednicu uprave poznatog hrvatskog prehrambenog diva Podravke imenovana gospođa Martina Dalić koje se hrvatska javnost sjeća kao potpredsjednice prethodne Plenkovićeva Vlade u kojoj je, nakon raznoraznih peripetija, dala ostavku koju je Premijer, bez jebemti, prihvatio. Ostavka je „pala“ u sutonu afere Agrokor kada je ta korporacija već bila u krhotinama. Uz „operaciju“ Agrokor koja je i danas u potpunosti nerazjašnjena ali i maknuta iz pozornosti javnosti gospođu Dalić mediji su „povlačili“ i zbog famozne email prepiske i nje i likova oko Agrokora koji su se potpisivali kao „Borg“. Da gospođa Dalić ima izuzetne kompotencije u poznavanju financija i ekonomije može se usvojiti iz njezina, moramo priznati, impresivnog CV-a međutim s teretom svih otvorenih pitanja oko Agrokora i famoznog „Borga“ malo je tko vjerovao da će Plenković upravo nju imenovati na to nešto preostalog „Hrvatskog srebra“. Što znači to imenovanje teško je nagađati u mogućem rasponu od „hvala Martina“ što me ne spomenu u frci oko Agrokora do upravo spomenutog CV-a koji bi trebau dati novi uzlet tvrtci. U svakom slučaju braneći njezino imenovanje danas je ministar Čorić gospođu Dalić nahvalio naznačivši posebno „njezinu sposobnost u kriznom managmeantu“.

Ujedno, prije nekoliko dana u medijima se malo „zavrtjelo“ o kupovini automobila – terenca kojeg je kupio gradonačelnik Gline gospodin Kostanjević. Glina prvenstveno poznata po raznim manjim ili većim pizdarijama koje, kada se stave na državnu razinu, izgledaju kao neka zajebancija dokonih likova. Za Glinu, međutim, te pizdarije su „velike“ obzirom da se radi u svakom smislu o zapuštenom i devastiranom području koje se još nije diglo niti na koljena poslije Domovinskog rata da bi ga nedavno katastrofalni potres ponovno „bacio“ na leđa. I upravo u takvom gradu gradonačelnik, pored postojećeg voznog parka, kupuje novi terenac kojeg dobavljač isporučuje u dane kada se još nije pošteno slegla niti prašina nad mnogobrojnim ruševinama od potresa nekada lijepog i perspektivnog grada. Znatiželjni novinari su, naravno, odmah pitali gradonačelnika zašto u ovoj nevolji novi terenac. „Pa terenac nam treba radi obilaska područja stradalog u potresu i sagledavanja stanja poslije potresa.“ Naravno, tko se je god pokušao dovesti do nekog od mnogobrojnih sela glinske okolice imao je samo takvih teškoća. Sam odgovor je itekako logičan jedino što se tu ne uklapa činjenica da je džipac planiran i naručen dosta prije potresa. Vidovitost, što drugo.

Nakon Čorićeva pojašnjenja zašto gospođa Dalić logično bi pitanje bilo: „Koliko nam je poznato Podravka nije u krizi čemu onda stručnjak za krizno upravljanje?“ Je da Podravka, prema ekonomskim analitičarima, ima puno više potencijala nego što pokazuju profiti zadnjih godina ipak to se ne može svrstati u krizno poslovanja. I to mi, eto, nekako tukne na vidovitost. Ono, nije u krizi što ne znači da neće biti.

Da li će Podravkinu pijetlu letjeti perje to nam preostaje vidjeti kao i da li će „gurati“ Podravkin brand „Vegetu“ s Plenkovićevom fotografijom koji bi mogao biti „target“ oporbi u svim situacijama koje su pred nama.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here