Obitelj Fiala iz zgrade s crvenom naljepnicom: Neizvjesnost je najgora

Autor:Miroslav Šantek

Slaven Fiala se upravo spustio s trećeg kata zgrade gdje ima stan s nekoliko stvarčica u rukama. Glazbenim stalkom, notama, voćem koje je sada zrelo za praviti pritodni sok i par osobnih sitnica. Na praznom parkiralištu su ga čekale supruga Jelena i kćer Buga koja tek treba napuniti prvu godinu života a već je doživjela stotine potresa. Uz njih živi i starija, 13-godišnja kćer Tena. U ovoj priči ništa ne bi bili neuobičajeno osim činjenice da obitej Fiala živi u strogom središtu Petrinje u stambenoj zgradi koja je u potresima obiježena crvenom naljepnicom na adresi Nazorova19. Stara, siva zgrada izgrađena šezdesetih godina, s velikim prolazom – haustorom, starijim građanima je poznata pod nazivom “Stara robna kuća”. Zidovi su joj se raspukli iznutra, žbuka je svuda po hodnicima i stepenicama, isključena je voda i struja i nitko ne živi u njoj. Samo se vide golubovi na krovu i državna zastava koja s jednog bakona vijori na ovom toplom vjetru početkom veljače.

Obitelj Fiala danas živi u jednom od stanova na rubu Kotar šume u naselju Kolonija. Obratili su se Gradu Petrinji i grad ih je tamo privremeno smjestio. Nemaju primjedbe na smještaj. Kažu da tamo nekako slabije osjete svakodnevne potrese koji, evo, već 40 dana drmaju Petrinju i okolicu. Slaven je za vrijeme najjačeg potresa bio u roditeljskoj kući u Gundulićevoj 1,onoj zgradi gdje je katastar i koja je na rubu petrinjskog parka teško stradala. Sjeća se strahovite trešnje i kuće čiji se dio ruši. Njegov brat Zdenko je tad nastradao jer se pokušao preko bakona spustiti,ali padajući dimnajci su ga zahvatili i povukli sa sobom. Ostao je nepokretan na tlu, a onda su ga automobilom prevezli do sisačke bolnice gdje su mu utvrđene teške ozljede; prijelom noge na dva mjesta. Srećom, supruga Jelena s kćerima je bia u njenoj obiteljskoj kući na Sapunarnici i nisu bili povrijeđeni.

Danas bračni par Fiala, baš kao i sve stanare ove zgrade muči neizvjesnost. Nitko im ništa ne govori. Hoće li se zgrada rušiti, ako da, kad će se poečti graditi, a ako se ne ruši kad će krenuti popravak. Oni bi voljeli da se zgrada popravi i da se vrate u svoj dom.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here