Foto:Miroslav Šantek

Državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva Željko Uhlir najavio je u subotu da će Ministarstvo oformiti mobilne timove koji će stanovnicima ruralnih dijelova Sisačko-moslavačke županije pogođenima potresom, pomagati u podnošenju zahtjeva za obnovom.

“Potpuno novi vid prikupljanja dokumentacije za područje Sisačko-moslavačke županije se organizira tako da ćemo imati mobilne jedince koje će dolaziti u dogovoreno vrijeme na određeno mjesto da se to približi građanima kako bi mogli dobiti informaciju, uputu i predati zahtjev na jednom mobilnom mjestu”, rekao je Uhlir u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu”.

Dodao je da je će to biti treći način dostave potrebne dokumentacije, uz osobnu i elektroničku dostavu.

U ovom trenutku nema informaciju kada će mobilni timovi krenuti na teren jer prvo trebaju osigurati potrebnu opremu i ljude, ali Uhlir ističe da nitko neće biti zakinut jer su rokovi za podnošenje zahtjeva dugački.

“Paralelno moramo provoditi javne natječaje za projektante i izvođače radova, a za sve to vrijeme možemo prikupljati ove zahtjeve. I da danas netko preda zahtjev i kroz par dana se donese odluka o pravu na obnovu, još nemamo ugovorenog projektanta. Nema panike ni žurbe, sve će na vrijeme biti odrađeno i svatko će imati priliku podnijeti svoj zahtjev”, objasnio je.

U podnošenju zahtjeva prilažu se samo osobni dokumenti, o vlasništvu, dozvolama i zgradi, a nakon donošenja odluke o pravu na obnovu, Ministarstvo i provedbena tijela šalju projektante, odnosno proces ide automatikom.

Vezano za samoobnovu gdje vlasnici sami kreću obnavljati objekt prema svim propisima, dokumentiraju ugovore i račune te podnose zahtjev za povratom opravdanih troškova, Uhlir savjetuje građanima da, s obzirom na to kompleksnost obnove jako oštećenih zgrada, ne kreću sami u proces prije nego što se savjetuju sa stručnom ovlaštenom osobom.

“Oštećenja nakon potresa ne zna savladati svaki inženjer, mora biti specijalist”, istaknuo je.

Vezano za početak obnove, rekao je kako naknadna podrhtavanja tla nisu razlog da se ne započne s radnjama, ali prvi korak je podnošenje zahtjeva.

Teško mu je reći kada bi ljudi mogli useliti u obnovljene kuće jer su na nekim područjima problematične i vrtače.

“Na terenu imamo i geologe koji snimaju teren da bi nam mogli reći što se događa s vrtačama. Ne smijemo izgraditi novu zamjensku obiteljsku kuću negdje gdje će se sutra otvoriti rupa. Moramo na to paziti. Geolozi moraju završiti svoj posao, kartirati teren i reći nam gdje ne smijemo graditi”, objasnio je Uhlir.

Dodao je kako će građane morati upoznati sa situacijom i s njima razgovarati oko eventualnog preseljenja njihove kuće na drugu lokaciju.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here