ATC građevinski obrt Ante i Dalibora Tadića: S oštećenih krovova i porušenih dimnjaka vraćali osmijeh, nadu i optimizam!

Novinar: Antun Petračić

U objedinjenom zajedničkom Udruženju obrtnika Petrinje, Gline, Topuskog i preostalog dijela Banovine ( grada Hrvatske Kostajnice i općina Donji Kukuruzari, Majur, Hrvatska Dubica i Dvor) predsjednik ceha građevinara je Anto Tadić iz Petrinje. S toga mjesta, naveliko traženog i važnog   u  onim prvim  danima osnovnog saniranja šteta   šokiranim   i ustrašenim  Petrinjcima od neprekidnih  podzemnih udaranja, vlasnik građevinskog obrta ATC iskazao se u pravom svjetlu.

-Mnogi me poznaju, puno sugrađana znam i osobno, pomoć se tražila od svuda i odmah, pa se nisam štedio. U našem je cehu 28 članova, a  u ovoj izvanrednoj situaciji  prirodne katastrofe   izuzetno dobro došlo je  poznanstvo s građevinarcima izvan Petrinje. Na apel preko našeg  Udruženja na žurni dolazak odazvali su se srodni nam majstori, prijatelji obrtnici sa svojim radnicima, strojevima i opremom. Po Petrinji i okolnim selima više dana  u skidanju polomljenih dimnjaka i prekrivanju  otvora na krovištima  sudjelovali su građevinarci iz  Bedekovčine, Donje  Stubice, Delnica, Križevaca, Koprivnice, Nove Gradiške  i drugi. Svi volonterski, dragovoljno, stručno, brzo i učinkovito. Vraćali smo osmijeh, nadu  i optimizam  vlasnicima  oštećenih kuća –  uz puno  zadovoljstva   i ponos o prvim siječanjskim danima govori nam majstor Anto (57 godina).

Podrijetlom iz Žepče, u Petrinji je nastanjen od  2001., a prethodno s  dugogodišnjim stažom i znanjem ovoga zanata s gradilišta slovenske firme po Iraku, Alžiru, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj…

ATC obrt zapošljava sedam radnika, a ocu Anti desna ruka je sin Dalibor ( 30 godina).

– Ja sam najviše s poslom po Zagrebu, gdje najčešće radimo po  preporukama  kao prepoznati i dokazani majstori svoga obrta. Traže nas znane  osobe i ustanove  iz svih sfera, lani smo  puno radili na sanaciji posljedica zagrebačkog potresa, dok slična nevolja nije zadesila Petrinju i Banovinu. Stoga smo u siječnju sve snage usmjerili na pomaganje  našim sugrađanima. Zagreb stavili na čekanje, a pritom zapostavili čak i popravak  oštećenja  na obiteljskoj kući na Slatini- doznajemo od  Dalibora Tadića.

Djelo njihovih ruku je, s ponosom ističu otac i sin, kompletno uređenje čuvenog Muzeja prekinutih veza na Gornjem gradu u Zagrebu, a u Petrinji zadnji veliki zahvat prije katastrofe 28/29. prosinca 2020., sveukupna obnova prostorija Udruženja na Trgu dr. Franje Tuđmana.  Muzej u Zagrebu je opstao  a u Petrinji  cijela  zgrada toliko oštećena da joj je stavljena crvena oznaka za rušenje.

Tako ovo Udruženje obrtnika Petrinje i cijele Banovine nije   dočekalo ni službeno otvorenje novoobnovljenog prostora, sada su i oni beskućnici, kao stotine i stotine ostalih Petrinjaca i inih stradalnika od stravične  podzemne razorne  snage.

-U onim prvim  danima žurnih volonterskih radova s pomagačima sa strane preko  našeg obrta sanirano je 130 krovišta – zadovoljno navode  Anto i  Dalibor Tadić.

Prepuno  je  drugih  sličnih primjera solidarnosti i humanosti za nas stradalnike, a sada u nastavku  teškog post potresnog  vremena obnove života i nove gradnje, još puno radnih izazova  čeka ATC obrt.

Tadići su spremni na sve to!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here