Potpisivanje suglasnosti za uklanjanje uništene zgrade

Autor:Miroslav Šantek

Na početku malo sreće u nesreći. Razroni potres je samo uzdrmao ali ne i oštetio jedan od uspješnih projekata aktualne petrinjske gradske vlasti koji, nažalost, zbog potresa nije stigao na red za svečano otvorenje. Nekadašnja zgrada DIC-a (Dječji istraživalački centar) u selu Prnjavor Čuntićki obnovljena je i pretvorena u velebno i moćno zdanje Ekološki centar “Vrata Zrinske gore”. Lijepo ju je vidjeti cijelu, a u ova krizna potresna vremena dobila je privremenu dužnost potpuno suprotnu od one za što je namijenjena – u prizemlju zgrade je osnovana “mala Općina”, s ciljem da je lokalnom stanovništvu lakše komunicirati s Gradom Petrinjom i da se  ubrza postupak pripreme dokumentacije za rušenje oštećenih objekata, pa su tako bili pozvani stanovnici sela Hrvatski Čuntić, Prnjavor Čuntićki, Donja i Gornja Mlinoga, Dragotinci, Jabukovac, Luščani, Donja i Gornja Bačuga, Pecki, Grabovac Banski, Veliki Šušnjar, Dodoši, Gornja i Donja Pastuša, Jošavica, Kraljevčani, Tremušnjak, Mačkovo Selo, Miočinovici, Dejanovići, Klinac u zgradu gdje je bio stručni tim s javnim bilježnikom koji je prikupljao potpise onih građana koji su suglasni da se njihova oštećena zgrada ukloni o trošku države i da  potpišu Izjave.

 

I doista,okupili su se judi u velikom broju s velikim brojem pitanja koja im je pojašnjavao Nenad Radošević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje i koji je rekao da se ne moraju brinuti  oko toga je li odmah to rušenje, već da je to suglasnost kao dio postupka, ubrzanje toga, da kada dođe Elaborat izrade postojećeg stanja, Elaborat rušenja kojeg će raditi stručnjaci za ubrzanje postupka obnove da odmah u papirima sve bude spremno, da građani ne gube vrijeme i kada dođe taj proces da može biti spremno za rušenje, te samim time kasnije i obnova. Kaže da je Grad na ovom mjestu servis i potpora, a trenutno je riječ o onim objektima koji su označeni kao „crveni“ i onima koji su „žuti“. Radi se o konstruktivnim elementima, odnosno njihovoj sanaciji i obnovi, te rušenju i obnovi obiteljskih kuća i drugih zgrada. Što se tiče „zelenih“ oznaka tu se radi, uvjetno rečeno o „sitnoj sanaciji“ koja se radi prema programu, a treba se još pričekati pravilnik Vlade kao provedbeni akt samog tog Zakona o obnovi Sisačko-moslavačke županije.“

Još prije dva tjedna ovdašnjim stanovnicima je podijeljen letak s podacima i uputstvima što je “žuto”, a što”crveno”, a u objektu Ekološkog centra se dežura svaki dan kako bi svi imali  od toplog obroka, komunikacije i brige za stoku i sve ostalo što je ljudima potrebno. Na ovaj događaj je došao i petrinjski gradonačelnik  Darinko Dumbović koji je rekao da se očekuje oko stotinjak suglasnosti o rušenju što znači kako će trebati brzo djelovanje kroz snimanja postojećeg stanja i kroz izradu elaborata koji će se predati državi, jer država ruši.

Elaborati moraju biti brzo gotovi jer mislim da oko toga nema, ne samo puno troškova, nego i vremena, jer ako angažiramo 10-15 projektanata koji su spremni, to može biti vrlo brzo gotovo. Što se tiče rušenja, odnosno države i njihovih objekata, to očekujem već sutra i nema razloga da ono što je državno, a „crveno“ je, a sam ministar može to potpisati, znači može se žurno krenuti. Što se tiče privatne imovine prioriteti su objekti koji ugrožavaju ljude koji su u „zelenom“, gdje mogu živjeti, a okolina je opasna po život – kaže Dumbović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here