Stigao veliki kontejner s obale Dunava

Gradska knjižnica Vukovar donirala je Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja jedan uredski kontejner za potrebe zbrinjavanja Zbirke knjiga o Domovinskom ratu. U ime grada Petrinje na ovoj hvalevrijednoj donaciji zahvalio se gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović, rekavši: „Znamo da je Vukovar s hrvatskim braniteljima uvijek bio tu kraj nas, da su Petrinja i Vukovar zajedničkim naporima pokazali kako se stvara Domovina. Ovdje se stvaraju prijateljski odnosi, odnosi u kojima prije svega je taj humani karakter na prvom mjestu i u toj humanosti mogu samo reći u ime cijelog grada, u ime hrvatskih branitelja, u ime knjižnice jedno veliko hvala gradonačelniku Vukovara, gospodinu Penavi i cijelom gradu Vukovaru, mislim da smo mi dva grada koji smo prošli slične muke u Domovinskom ratu, danas ako itko ima senzibilitet prema gradu Petrinji onda uvijek imaju oni gradovi koji su prošli slične katastrofe. Mi smo doživjeli jednu nepravdu koja je bila i u ratu ali i ova jedna nepravda koja je došla kroz nemili događaj prirodne katastrofe i u toj katastrofi se pokazujemo da smo humani. Niti jedan objekt u gradu Petrinji nije cijel , sve je uništeno, mi smo ustvari svi jedno ogromno kontejner naselje koje je privremeno rješenje i nadamo se da će ovakve akcije senzibilizirati ne samo gradove, općine i državu nego i cijelu Europsku uniju jer zaslužujemo da imamo srednjoeuropski grad sa svim svojim tradicijskim vrijednostima, kulturom i običajima.“- zaključio je gradonačelnik.

Jelena Miškić, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, istaknula je: „Mi smo altruistička struka i vjerujem da kako smo mi pristupili da će našim primjerom biti vođene i druge knjižnice u Republici Hrvatskoj. Ovo je doista najmanje što smo trenutno mogli učiniti a u suradnji i u komunikaciji s kolegom Antom ćemo dalje razvijati suradnju i vidjeti što će biti nadalje potrebno knjižnici i čitaonici u Petrinji. Ovo sve ne bi bilo moguće bez našeg osnivača, Grada Vukovara.“ – istaknula je Miškić te se zahvalila Udruzi proizašloj iz Domovinskog rata i ratnim veteranima kao i ratnoj policiji Petrinja koji su pomogli postaviti ovaj kontejner i na kraju dodala kako se nada da će gospodin Ante i cijela ekipa iz Petrinje imati načina kako će svoje knjige spremiti i sačuvati na najbolji mogući način.

Ante Mrgan, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja,ovom prigodom se zahvalio Gradskoj knjižnici Vukovar na donaciji te dodao: „Bez ovakve pomoći teško da ćemo uspjeti uspostaviti rad knjižnice i naravno svaka pomoć nam je dobrodošla osobno ove vrste. Dobit ćemo još šest kontenjera koji će zaista biti knjižnica sa policama. Ono što smo sad već pripremili je da sortiramo sve te knjige, izdvojili smo lektornu građu, stručnu građu jer imamo studente Pedagoškog fakulteta te dječji odjel i jedan dio beletristike. Mi smo narodna knjižnica tako da smo ipak više za tu građu i naravno pokušat ćemo što više smjestiti knjiga po ukusu građana“ – rekao je Mrgan.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here