Autor: Marjan Gašljević

Ako ima itko u Hrvatskoj da ne zna da se je Dikan ponovno zaljubio i ulicama grada šeta neku mlađahnu plavušicu taj je, zbilja, totalno građanski zakržljao i bolje da se ne pokazuje na ulici niti s maskicom. Neki me blekan zapita jučer: „A tko je taj Dikan?“ Naravno da sam se zgrozio. „Ne znaš tko je Dikan?“ Skoro kriknem i okrenem mu leđa da me ne bi netko vidio da s njim razgovaram. Lik je jedan od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika a što, kada, koliko i gdje „poduzima“ to je, naravno, poslovna tajna. Nitko ga nije vidio na prosvjedima poduzetnika a ne zna i da li se je obratio Državi da ga, u ovim kriznim i teškim vremenima, financijski podupre. U stvari, koliko je već poznati hrvatski poduzetnik, zar nije vrijeme da odavno uživa mirovinu?

Svakih nekoliko sati, pak, prvo mjesto na naslovnicama famozni Dikan uzme mu isto tako poznata, možda i poznatija, hrvatska poduzetnica Snježana. Dikana, u principu, nešto nismo viđali razodjevena na naslovnici za razliku od rečene konkurentice koju, pak, nešto nismo viđali odjevenu. Razvalila ona svoje vremešno salo negdje na Maldivima, bar tako kaže, u naručju svoje ljubavi veličine nekoliko miliona. Jebiga, i ona već godinama nešto „poduzima“ a, bome, nema je niti na prosvjedima poduzetnika. Ide joj, ide.

Čudi me samo što Plenky njih nije uzeo kao primjer onom Bujasu ili Oreščaninu pa im pokazao kako u Hrvatskoj postoje poduzetnici koji si mogu, poštenim i marnim radom, priuštiti i Maldive ili neku nkinđurenu klincezu. Poduzetnici koji ne djeluju destruktivno u hrvatskom javnom životu već naprotiv. Bandić je, svojevremeno, na Dikanovu tragu prošetao neku izblajhanu plavušicu ali pošto nije poduzetnik to su mu uzeli za zlo. Ono, kao, došao obići poduzetnika koji prodaje bunde a ovaj mu uvalio bundu.

E neće to proći. Eto ti nesretni i lijeni bundžije koji destruktivno djeluju na napore Vlada i HGK umjesto da kažu: „Premijeru, 42 kune mjesečno je malo. Za rezultate Luke Banjaluke spremni smo izdvajati daleko više.“ A da je Luka itekako sposoban govori vijest da se cijepio protiv korone kada su još mnogi liječnici s COVID odjela samo sanjali cijepivo. Luka, banjalučki đak ustanove čije diplome istražuju i u matičnoj Državi našao se tako u neugodnoj situaciji toliko da ge je morao zdušno, kako samo on to zne na tragu tasmanijskog vraga, braniti vječiti sindikalac Ribić. Štakor si je iskopao rupu na oranici u Podsljemenskoj zoni pa je, valjda, pomislio: „Ako imam cijeli Zagreb na dlanu što mi tko može.“ Zločesti novinari su iskopali tu oranicu pa je sada opsjedaju črkajući štakora da proviri slično kao oni ludi Ameri koj čekaju svizca Phila. Kolege sindikalci, revni pregaoci hrvatske radničke pravde i neprikosnovene moralne vedete unaprijed izgubljenih radničkih bitaka su. naravno, stali na zadnje noge braneći kolegu sve u strahu kada će netko „iskopati“ i njihov brižno skrivani krimen umjesto da stanu uz poduzetnike koji samo traže pravo na rad i jednakopravan pristup spram svih građana Hrvatske.

Naravno da je to utopija. Nikada Ti nisu lajali dok im Gazde nisu rekli: „Puci ga, puci!“

I onda je NJV obznanilo da „nagrađuje građane“ pa od ponedjeljka dopustilo da možeš slobodno u kafiću kupiti kavu (za van)  i bilo koje drugo piće sa šanka, izaći van sjesti na gelender i guštati. „Nagrađeni“ su i kockari. ‘oš u kladaru ili automat klub. Prim. Filipčiću, i ako nema nešto kose, sigurno se ježi ono što je ostalo itekako znajući da su krizna vremena „ubrzivač“ ovisnosti, posebno kockarske. I tako, na mostu dobiješ a na ćupriji izgubiš.

Teretane su došle na svoje za razliku od drugih sportova. Gledam jučer u programu tjelesnog odgoja sisački mališani, drugaši, kližu u jednoj od dvije „ledene dvorane“ u Hrvatskoj. Istovremeno isti ti klinci ne mogu par sati poslije redovito trenirati hokej ili umjetničko klizanje a na tim treninzima ih je daleko manje pod kontroliranijim uvjetima. Znaju li oni koji su im zabranili treniranje koliko kvadrata (ili kubika) ima dvorana a i činjenicu da je uz led zrak apsolutno sterilan.

U isto vrijeme prof. Markotić, koliko su joj na početku pandemije vjerovali sada još više ne vjeruju, u neusporedivo manje kvadrata (kubika) bez skoro ijedne epidemiološke mjere aktivno sudjeluje u vjerskom događanju bez ikakvih konzekvenci.

Znamo mi Hrvati dobro da „ono što je dozvoljeno Bogu nije dozvoljeno volu“. Pa eto.

Nego, znate li da je najnovijim poslijepodnevnim mjerenjima utvrđeno da su sise poznate hrvatske spisateljice, starlete, fotomodela, pjevačice ili što već jest, možda najbolje kazati, poduzetnice, u uspravnom stajanju dosegle rub gaćica. Fanovi su totalno popaljeni.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here