Inicijativa građana Petrinjsko proljeće sastala se s Nacionalnim stožerom civilne zaštite. Evo njihovog izvješća.
Sastanak je održan 10.2.2020. u 13,30h.
Sudionici sastanka: potpredsjednik Vlade Boris Milošević, general Matanović i g. Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera te četiri predstavnika IG PP.
Tijekom sastanka dotakli smo nekoliko ključnih točaka jer nismo imali previše vremena, a sva ostala pitanja sugrađana ostavljena su članovima Stožera kako bi na njih mogli dati odgovore. ROK JE 8 DANA.
Izvukli smo najčešća pitanja vezana uz Stožer (naime, nisu sva pitanja koja ste postavljali u ingerenciji Stožera).
Na neka pitanja smo odmah dobili odgovor i pisani trag na uvid.
Na ostala pitanja SMO ZAHTIJEVALI što hitnije očitovanje, najkasnije do srijede 17.2.2020. kada je termin idućeg sastanka.
Na sastanku se raspravljalo o konkretnim temama koje najviše zanimaju i brinu nas i naše sugrađane te su predstavnicima Stožera dostavljana najčešća pitanja sugrađana koja je tim PPa marljivo prikupljao i sistematizirao do kasno sinoć.
UKLANJANJE OBJEKATA U GRADU PETRINJI – Grad Petrinja je, do danas (10.2.), dostavio Stožeru listu od 61 objekta za uklanjanje, ali još uvijek nije dostavio listu prioriteta iako je Stožer to nekoliko puta zahtijevao od Grada. Prioritete jasno i nedvosmisleno treba odrediti Grad. Stožer ne može ulaziti u ingerenciju lokalne samouprave.
RITAM UKLANJANJA OBJEKATA – trenutno objekte u gradu Petrinju uklanjaju mobilizirane tvrtke koje rade po ,,najnižoj” cijeni.
Od četvrtka, 12.2.2020. kreću javni pozivi te se nakon provedbe istih kreće u uklanjanje prvo onih objekata koji će imati gotovu dokumentaciju.
Predstavnik Stožera drži da će s uklanjanjem krenuti kroz 10ak dana.
ZAKON O OBNOVI – Zakon je dostupan svima, ali predstavnici Stožera svjesni su specifičnosti situacije pa će osigurati pomoć stanovnicima ovog područja.
Konkretno, Ministarstvo gospodarstva priprema ured u Petrinji gdje će građani moći dobiti informacije i pomoć.
Ured bi trebao početi raditi idući tjedan na Trgu Matice hrvatske (bivši uredi za stambeno zbrinjavanje).
Uz navedeni ured, Stožer priprema i mobilni tim koji će obilaziti okolna sela i pomagati stanovnicima u ostvarivanju svih prava koja i pripadaju.
Inicijativa je TRAŽILA da se građanima osigura i besplatna pravna pomoć te je Stožer taj prijedlog uzeo na razmatranje.
TRAŽILI smo da mobilni tim obuhvati prikupljanje zahtjeva branitelja za dodjelu dvije vrste novčanih sredstava (Ministarstva obrane i Zaklade za branitelje, koja može, a ne mora dodijeliti iste). Ovo nam je bilo važno zbog specifičnosti područja i velikog broja branitelja.
DONACIJE – ovo je goruća tema. Stožer će Inicijativi tijekom sljedećih nekoliko dana dostaviti sve podatke o financijskim donacijama koje je primila Država. O donacijama koje su stigne Gradu odgovara gradonačelnik i njegov tim te Stožer u to nema uvida.
UKLANJANJE AZBESTIH PLOČA SA ZGRADE PETRINJKE – odluku o rušenju zgrade Petrinjke donio je vlasnik, tj. država. Napravljen je elaborat za njeno uklanjanje. Elaborat smo dobili na uvid. Iz elaborata izdvajamo: ,,opasni građevinski materijal koji sadrži azbest, prije početka rušenja je uklonjen s prednjih i bočnih strana građevine, primjereno je uskladišten uz rub ograde gradilišta i big-bag vrećama koje su dodatno omotane polietilenskom folijom. Otpad je pripremljen za predaju ovlaštenom sakupljaču; procjenjuje se da ga je do sada nastalo oko 30m3.”
JAVNA TRIBINA – trebala bi biti održana 20.2.2020. Tribina bi bila organizirana na način da predstavnici Vlade, Županije i Grada, uz stručno vodstvo moderatora, predstavnika Inicijative PP, odgovaraju na konkretne upite građana.
Čekamo potvrdu svih sudionika kako bismo mogli objaviti točno vrijeme održavanja tribine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here