Pomoć iz srednje Dalmacije: Veliko srce Torcide Trogira i Livanjske zajednice Kaštela i okolice

Zabilježio Antun Petračić

Od onih  stravičnih, katastrofalnih, nesretnih  28/29. prosinca 2020. na petrinjsko i ino banovinsko potresima razdrmano i uništeno područje, neprestance, odasvud iz Lijepe Naše kao i iz Europe,  stiže pomoć. Svekolika Hrvatska i prijatelji izvana ujedinili su se u neizmjernoj humanosti i solidarnosti za stradalnike Siska, Petrinje, Gline i okolice. Svakodnevno mediji izvješćuju o  organiziranim i usmjereno dogovorenim pristiglim donacijama, a mnogo je još sličnih nejavnih, pojedinačnih, individualnih vrsta i načina pomaganja.

Takvi putovi silne dobrote i suosjećanja isprepleću se po gradu i selima, mnogi dobrotvori ne žele svoje spominjanje i   javnu zahvalu,  a koliko je svaka izvanjska konkretna, novčana  i ina skrb značajna  i potrebna, najbolje znadu oni kojima je kuća  bez krova, sobe bez zidova, zgrade bez stanova, nedostupni uredi, neizvjesna radna mjesta, upitni posao, ugrožena egzistencija…

U medijima izvještavamo o dolascima u Petrinju  konvoja kamiona, kombija ili  osobnih vozila  s  raznolikim osobnim potrepštinama i drugom većom raznom pomoći. Pri  tome donosioci i pošiljatelji, nepoznate osobe odmah postaju   prijatelji, najbliži i najmiliji, učvršćuju se veze, oni izvan potresnog pokupskog rasjeda  obećavaju  daljnju skrb i pomaganje, razmjenjuju se telefonski brojevi, e-adrese, suosjeća u nevolji i nemoći…

Konkretnu solidarnost bili smo u prilici doživjeti u „mirnoj“ zimskoj srednjoj Dalmaciji, 300 kilometara daleko od epicentra podzemnog zla, vidjeli kako izgleda početak velike ljudske solidarnosti za nas potresene u Petrinji. Subota prijepodne usred Trogira i isti dan popodne na razmeđi naselja Mastrinka i Slatina na otoku  Čiovu.

Oni opisivani i prozivani kao  „strašni“, „opasni“, „razulareni“ „divljački“, znani razvikani navijači Hajduka, ta čuvena Torcida Grada Trogira iskazala se drugačije i posebno. Na središnjem gradskom mjestu, Trgu Ivana Pavla II, ispred svoje župne crkve sv. Lovre  ( pet je takvih u Hrvatskoj s imenom sveca đakona-mučenika, među njima i naše petrinjsko svetište) organizirala je podnevni ručak s nekoliko stotina obroka  junećeg gulaša (porcija = 25 kuna) i još 1000 paketića ( za 30 kn) po pet komada njihovog autohtone slastice Trogirske rafijole. Sva se hrana prodala i pojela   u samo sat vremena.

Provodeći tamo vikend kratkog „prizdravljanja“ daleko od našeg petrinjskog  nemirnog podzemlja, od domaćih dečki iz Torcide Trogira doznajem kako su gulaš   skuhali chiefovi okolnih hotela, isti oni koji su prethodna dva tjedna besplatno svojim nevjerojatnim radom (pre)dobro besplatno hranili Petrinjce  na Trgu hrvatskih branitelja.  Kod nas su imali i svoju maksi inoks posudu, a sada  vraćenu u Trogir  opet se oko nje u novoj gurmanskoj dobrotvornoj akciji okupili  majstori-kuhari Pere Savanović, Duje Pisac, Antun Nišević, Igor Rajačić, Roko Puče i Robert Predrag Žmire.

Ove subote Torcida je sav prihod namijenila za izgradnju novih montažnih kuća najpotrebnijima u Petrinji i okolici. Svojim sumještanima i navijačima splitskih bijelih, uz zajednički slogan „Za Hrvatsku i za Hajduk, bila vojska tu je „“  i poziv  „Svi za Banovinu“ pridružio se i trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

U isto vrijeme iste subote malo dalje u sredini Čiova, na obali s koje se preko zaljeva dobro vidi sedam Kaštela, traje  još jedna akcija za našu Petrinju. Udruga Livanjska zajednica Kaštela na razmeđi naselja Mastrinke i Slatine u dugačak transportni kamion utovarila je veliku mobilnu stambenu kuću sa svim unutarnjim namještajem i vanjskom opremom ( uključujući  tv antenu i klima uređaj.)

– U  Kaštelima,  Trogiru pa i  na Čiovu, živi i radi oko 5000  ljudi  podrijetlom iz Livna i okolice, a naša Zajednica okuplja ih radi zaštite, promicanja i promoviranja kulturne i tradicijske baštine, kao i za humanitarno djelovanje. Ovu mobilnu kuću vozimo obitelji  policajca Miroslava u  Petrinji – pred kretanje  vrijednog tereta veli nam Karmelo Livanović, predsjednik Livanjske zajednice Kaštela.

Pošiljka je sretno prispjela na odredište i već tijekom noći od subote na nedjelju na facebooku ove udruge zavrtio se  video s istovara vrijednog poklona.

Par dana kasnije, Livanjci su se iskazali još jednom ogromnom humanitarnom pomoći  za Petrinju, a predaji su osobno nazočili  gradonačelnik toga grada Darko Čondrić i izborni hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Glede ove pomoći, kasnije se u Petrinji  zaljuljala  nelijepa agitacija, izrodila sumnja, počelo prozivanje i ukazivanje na muljanje, istupanjem pojedinaca u javnosti i rašireno po internetu, uz najnovije osvanule  grafite po načetim zidovima ranjene Petrinje, poput „Gdje je  sir, gradonačelniče?“

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here