Foto:Miroslav Šantek

Autor:Miroslav Šantek

Mi koji smo imali priliku slušati Sex Pistolse, The Clash i slične bendove u sobama stana na trećem katu njegove zgrade, zvali smo je po njemu. Po istinskom petrinjskom punkeru i anarhisti i svakako simbolu grada Petrinje. Čujin neboder. Ustvari, zgrada se zvala Gavrilovićev neboder jer teško je povjerovati danas da je postojalo vrijeme kad su tvornice gradile komforne stanove i kuće za svoje radnike, a nakon što se “upalilo” svjetlo, to od ratne okupacije i nebrige oko održavanja najviše stambeno zdanje u gradu i jedino sa liftom (ne računajući susjedni Dom penzionera) je nazvano Petrinjski neboder. Prije nekoliko godina zgrada je energetski obnovljena, popravljen je lift, nova topla i radosna fasada je zabjesnula na suncu i neboder je izgledao ljepše nego ikad. Bio je spreman na novi život. Novu mladost.

Ovih dana u njemu nema nikoga. Ni žive duše. Prođete li noću početkom Šenoine ulice u Brezju gdje se smjestio,vidjet ćete samo crninu prozora. I hladnu tišinu. Nema ni Čuje. Negdje se na sigurno smjestio. Otkako je žestoki udar ispod zemlje zatresao zgradu u njoj je život prekinut.Svi stanari su napustili svoj dom. I Radoševići. Glava obitelji Danko mi govori kako izgleda zgrada nakon potresa.Izvana se ne vidi ništa zbog nove fasade i izolacije, ali su iznutra zidovi jako ispucali, a s lijeve strane zgrade na stražnjoj strani su od prizemlja do trećeg kata velika oštećenja i zgrada se naginje ulijevo. Nitko im ne može dati informaciju u ovom trenutku da li je popravljiva ili je za rušenje. Samo su im rekli da ulaze u nju na svoju odgovornost. I tako je Danko sa suprugom Biljanom i s dvoje djece:Elom i Dinom postao preko noći beskućnik.

U svoje okrilje ih je primila Hrvatska vojska u petrinjskoj vojarni. U sobi su živjeli njih četvero i Biljanin otac. Smještaj je dobar. Hrana je osigurana, ali to je ipak vojni objekt sa svojim strogim pravilima i ponašanjem i tu nema slobode kretanja kad ste civil. Jednostavno ne pripadate u taj svijet. Ove prohladne nedjelje obitelj Radošević stoji na dojučerašnjoj livadi prekoputa stambenih zgrada naselja Sajmište, a koje je država opremila osnovnom infrastrukturom i velikim kontejnerima za stanovanje namijenjenim ljudima poput njih i spremaju se odabrati jedan kontejner koji će postati njihov novi dom. Novi početak života.

Ulazim s njima u jedan kontejner. Unutra je jako vruće. Klima uređaj vrlo kvalitetno odrađuje svoju svrhu. I unutrašnjost je vrlo prostrana. Radi se o 36 kvadrata. Maloj kupaonici, WC-u i kuhinjici i dvije doista velike i dobro opremljene sobe. Ako “prebrikate” u glavi pomisao da se nalazite u bezličnom nizu kontejnera kao u nekom getu i da ste dobili siguran i topao privremeni dom u kojem se ne morate brinuti oko potresa i hladnoće, onda možete nastaviti s donekle normalnim životom. Niste vi krivi. Nije nitko kriv. Vrag ispod zemlje se probudio i napravio zlo. Radoševići kažu da im se sviđa smještaj. Slobodnije je nego u vojarni i bliže gradu.Zadovoljni su s ovim što im se ponudilo. Ovo je njihov novi život. Dok se ne vrate u svoj stan na drugom katu Petrinjskog nebodera.

14 obitelji je došlo po ključeve svojih novih domova. Svakim danom bit će ih sve više. Ispod dosta zamaskiranih lica primjećujem jedno poznato. Nekadašnji  gradonačelnik Miroslav Gregurinčić u narodu petrinjskom znan po nadimku Grga sa svojom suprugom je također postao jedan od stanara kontejnerskog naselja Sajmište. Ne da se stari doktor. Pali cigaretu na cigaretu, smije se, a ključeve mu je simbolično, kao i svim ostalim obiteljima uručio aktualni gradonačelnik Darinko Dumbović. Ono što se ovom čovjeku ne može prigovoriti je sasvim sigurno činjenica da je od prvog dana katastrofe izgubio smisao radnog vremena već je od jutra do kasne noći na terenu s ljudima u potrebi. U svakom slučaju jedini gradonačenik s potresnih prostora koji je tako puno vremena dostupan građanima. On se zahvalio državi i ministru Medvedu i lokanom poduzeću Privredi koja je sudjelovala u izgradnji ovog stambenog dijela naselja i najavio skorašnje postavljanje kontejnera za obrtnike gdje će niknuti pravi mali kontejnerski grad. Kako se infrastruktura bude pomicala tako će odmah postavljati kontejner po kontejner i stavljati ga u funkciju.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here