U veljači dolazi Pendić

Autor:Miroslav Šantek

Floki ima uredne papire. Ima i fotografiju i godinu rođenja. Piše da mu je samo osam godina. Ali psećih, pošto je on vrlo dlakavo crno stvorenje pasmine Hrvatskog  ovčara i vrlo je dobar čuvar kuće. Puca od zdravlja. Doduše, kao i svakog ovakvog sličnog stvora povremeno ugrize krpelj koji ga dovede u tešku situaciju, ali ga uvijek na vrijeme spasi jedan čovjek. Floki ne zna kako se on zove, ali ga pamti po mirisu. Sretnu se svake zime u veljači. Ljudi obično u to doba stave maske na lica i slave skori dolazak proljeća, a u Flokijevo dvorište uđe veterinar Pendić s crnom torbom prepunom lijekova.

Pendić se odmah “opravdava” da se morao hitno vratiti zbog operacije psa kojeg je udario automobil, pozdravlja se s Flokijem i u sekundi mu “spraši” inekciju. Floki se nije ni snašao, a već je bio cijepljen protiv bjesnoće. Ove godine je ta injekcija besplatna, baš kao i liječenje životinja na potresom pogođenim područjima koje je donijelo odlukom Ministarstvo poljoprivrede.

Dr. Predrag Pendić je omiljeni lik među Petrinjcima. Hvale ga zbog znanja i truda koje poklanja životinjskim pacijentima. Priča je otišla toliko daleko da su ga sami građani ga predložili za nagradu Grada Petrinje koja mu je i dodijeljena na prošlo Lovrenčevo: dobio je plaketu Grada Petrinje za iznimnu požrtvovnost u obavljanju veterinarske djelatnosti.

To mu je dalo dodatnu motivaciju za daljni rad. Kaže da je samo za Božić bio slobodan, a od vremena potresa posao mu se još više povećao. Primjećuje da se životinje drugačije ponašaju zbog katastrofalne trešnje koje su doživjele. Neke ne žele uopće ulaziti u kuću, neke bježe iz nje, a neke se nisu neko vrijeme približavale svojim vlasnicima. I one su dobro osjetile udarce ispod njihovih nogu. Pendić je ošao dalje. Čekaju ga novi pacijenti, a s Flokijem će se ponovno sresti, ako bude sve u redu iduće zime. Nadamo se bez kovida i potresa.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here