Foto: screenshot

Ukupno 13 osoba među kojima je bivši predsjednik Trgovačkog suda u Sisku Mihael Kovačić uhićeno je pod sumnjom da su u stečajnim postupcima počinili više kaznenih djela.

Riječ je o zloporabama položaja i ovlasti, pomaganju u zloporabama položaja i ovlasti, zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranju novca.

Mihael Kovačić bio je sudac i predsjednik Trgovačkog suda u Sisku do 2011. godine kada je taj sud ukinut a on prešao na Trgovački sud u Zagrebu na kojem je radio do današnjeg dana.

Family Business

Osim suca Kovačića uhićeni su njegova stručna savjetnica Aleksandra Mažić, stečajni upravitelji Branko i Iva Petanjek (inače otac i kći), kao i članovi Kovačićeve obitelji: supruga Ivanka, sin Patrik, brat Jurica Kovačić, nećak Ivan Prpić i partner Kovačićeve sestre Krunoslav Haramustek; ali i članovi obitelji Aleksandre Mažić: suprug Andrija te njen brat i majka Nenad i Branka Rajković.

Oni su osumnjičeni da su od 2009. do danas izvukli 30 milijuna kuna iz stečajnih masa ukupno 46 poduzeća među kojima su Željezara Sisak, Hyundai auto, Generalturist, Kutina – Kristal, Komunalac – Hrvatska Dubica, Srce – Gvozd, Ekosant, Brodoremont, Proizvodnja – Regeneracija, Adriatic jahte, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Slavijatrans d. d., TVIM itd.. Kako navodi Jutarnji list, najčešći način izvlačenja novca bio je preusmjeravanje sredstava iz stečajne mase najprije na račune javnobilježničkih depozita, a kako bi izbjegli izravnu vezu između suca, stečajnih upravitelja, njihovih poznanika i rodbine, novac bi daljnjim nalozima transferirali na tvrtke koje su služile kao paravan. Uplate su doznačavali i odobravali Mihael Kovačić i dvoje stečajnih upravitelja.

Jednomjesečni istražni zatvor za četvero osumnjičenih

Nakon ispitivanja u USKOK-u sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor za Mihaela Kovačića zbog opasnosti od ponavljanja djela a Aleksandri Mažić, Branku Petanjeku i Ivi Petanjek zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, dok su ostali osumnjičeni nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here