Cigla po cigla

Autor:Miroslav Šantek

Što raditi noću u razrušenoj Petrinji? U potpunom mrtvilu zabetoniranom koronom i potresom. Bez znakova života i s brojnim policijskim patrolama. Možete gledati televiziju i vjerovati u to što vam govore političari s ekrana, možete razmišljati da odete odavde što prije, a možete i piti s društvom do ranih jutarnjih sati. U mom slučaju televizor nisam upalio dugi niz godina, a potres ga je srušio i razbio i sada izgleda kao da ga je Jura Stublić bacio kroz prozor. Da pobjegnem odavde sam prestar i ne da mi se,  tako mi ostade da uz pivo i domaći špek s prijateljima drobim vrijeme svog života. Teme razgovora su grozne.Neočekivana smrt Đorđa Balaševića koja je ražalostila milijune ljudi, korona ludilo koje već godinu dana uništava slobodu i živote ljudi u cijelom svijetu i troma država koja tek sad nakon skoro dva mjeseca daje smjernice i sprema se na početak obnove. Najveći domet Republike Hrvatske je bio rušenje armirano betonske tvrđave zvane Petrinjka u središtu grada. Rasule se cigle i hrpe željeza, a bager koji ju je rušio je sa svojom metalnom i okretljivom rukom izgedao kao živo biće. Bar u našem alkoholnom razgovoru.

Jutro donosi toplo sunce. I spasonosni okus kave iz aparata u mom grlu. Mihaela, gazdarica od ponedjeljka ponovo u funkciji Fast food Lili-ja mi ju je skuhala pored hrpe ostataka Petrinjke koja će za koji dan ostati prazan prostor. S netaknutim podrumom i atomskim skloništem. Gledam i kako se dva goluba pokušavaju skućiti iznad reklame obližnjeg frizerskog salona, a mačke bezuspješno traže svoj bivši dom te donedavno velike prazne i zapuštene zgrade. Sve to podsjeća na pjesmu Another Brick In The Wall od Pink Floyda. A onda su došli Iva i Mario.

Izaberi neku cijelu – poviknula je Iva Mariu koji je pregledavao nepreglednu hrpu ispred njega. Pronašao je par cijelih i donio ih Ivi da odluči jesu li dobre. Ona je bila zadovoljna. Ta Petrinjka Iva Komlinović je došla na zanimljivu ideju koja u ova vremena rijetko kome može pasti na pamet, a kamoli da se ostvari. Kad je već sve srušeno i kad se mnoge građevine koje su simbol i obilježje Petrinje do prije potresa namjeravaju srušiti, Iva želi sačuvati mali dio njih i uobličiti ih u jednu formu u njenom dvorištu. Ona je već vješta i poznata u svijetu ukrašavanja vrta i dvorišta i ostvaruje svakakve zanimjive zamisli koje joj donose i priznanja lokalne turističke zajednice. Skovala je plan. Uzet će par cigli s Petrinjke, par sa Starog Gavrilovića, Prve osnovne škole, Gimnazije, Gradskog poglavasrtva…na svakoj napisati odakle su i uobličiti ih u neku ukrasnu formu u njenom dvorištu u Dugoj ulici  koja će ju podsjećati na grad kojeg više u tom obliku nema.

I tako, nestadoše njih dvoje iza stambenih zgrada. S ciglama u rukama.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here