S trećeg kata napuštene zgrade: Ti si stvorena za sve te stvari

Autor:Miroslav Šantek

Sve što je u središtu Petrinje ostalo od nekog oblika društvenog života zbilo se na mali prostor. Nedjeljom osunčana terasa kafića na početku Šenoine ulice prima goste koji ne mare za prohladan vjetar, a odmah preko puta je mala trgovina mješovite robe i to je sve. S druge strane prepreka i barikada je otvorena pekara, ali do nje je dug okolni put.

Puste ulice, ruševine,tišina. Nedjeljni mir koji se neće bitno poremetiti ni radnim danom. U prizemlju stambene zgrade na kojoj stoji crvena oznaka primjećujem čovjeka kako otključava vrata i odlazi do svog napuštenog stana po stvari koje mu trebaju. Odlučio sam mu praviti društvo, ali za ovakav oblik druženja morate iz glave izbaciti pomisao da realno postoji mogućnost da se ovo zdanje sruši i da se nađete u tonama betona i cigli koje vas mogu ubiti. Ako “prebrikate” u glavi svu tu prašinu,otpadnutu žbuku i prijeteće pukotine svuda oko vas,tek tad možete krenuti stepenicama prema trećem katu njegovog stana.

Dok on u ruke i kartonske kutije skuplja i ubacuje ostatke i dokaze života prije potresa, u potpuno potresnom stanu otvaram prozor. Sunce mi udara u oči. U daljini prekrasan prizor ranog proljeća koje se budi na udaljenim brdima iznad Petrinje. Tamo je ova toplina već rascvjetala šljive i probudila pokojeg leptira. A onda se naziru kuće. Neke s rupama na krovovima. Mnoge bez dimnjaka. Ispod mene je središte grada. Završetak Nazorove ulice i početak Radićevog trga. Ispod mene je i veliki haustor, a ovu zgradu zovu Starom robnom kućom.

Vlasnik stana zatvara prozor.Kaže da je vrijeme da pođemo. On će se vjerojatno još puno puta vraćati u ovu opasnu situaciju. Ja neću. Ali ne mogu se oduprijeti pomisli da je ovdje život potpuno stao i da čovjek može samo poludjeti od prizora koji ga okružuju. Pomoći nema. Tek malo olakšanja.Palim YouTube i puštam Idole. Kenozoik. Pokojni Vlada Divljan pjeva:Ti si stvorena za sve te stvari.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here