Foto:Miroslav Šantek

Autor:Miroslav Šantek

TI LJUDI  doista nemaju fizički nikakve veze s Petrinjom.A jako su je zavoljeli.

Danas je kombijem iz Popovače dovežena i postavljena velika pisanica na rubu blokiranog, policijski čuvanog i zabranjenog za pješake središta Petrinje . Onog koji od 29.12. prošle godine više ne liči na sebe i koji je postao velika ruševina. Sklop tužnih kuća.A s ove strane barikade, kod ulaza u gradski park i nekadašnjeg malog Tobacca od danas stoji veliko jaje kojeg su Petrinji poklonili ljudi iz Popovače ususret nadolazećem Uskrsu. A još prošle, te nesretne 2020. godine, u ljeto kad je zbog državnih izbora i milijun turista koji su došli ostaviti koji euro i spasiti hrvatsko gospodarstvo korona jednostavno nestala da bi se s njihovim odlaskom vratila i zaključala ljude u nenormalne životne uvjete ukojima i danas žive i trpe teške depresije, umjetnici iz udruge Moslavački štrk su oslikavali trafostanicu u parku. Svi se sjećamo oslikanog nasipa Petrinjčice,konja koji probija zid, petrinjske zastave i grba,motiva sa starih razgednica i selfie krila. Na otvorenje su doveli i svoje pjevače i svirače. Bila je to prava mala fešta. Nažalost, sve je to kratko trajalo. Potres je razorio trafostanicu i njene oslikane zidove, a Elektra ju je maknula i postavila novu kućicu.

Moslavački umjetnici nisu zaboravili Petrinju.Oslikali su veliku pisanicu i poklonili je porušenom gradu.

Pisanica s postoljem ima skoro dva metra visine. Prelijepo je oslikana s petrinjskim motivima stuckom,vinom, nasipom… a prednjom stranom dominira veliko licitarsko srce s grbovima Popovače i Petrinje. Gošće koje su donijele „Popovačku pisanicu prijateljstva“ su Marija Pukec Žigić, predsjednica Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ i Ksenija Tomac Špoljarić, voditeljica Turističke zajednice Grada Popovače, a još dvije voze u Sisak i Glinu.

Dočekao ih je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, zahvalio im na ovom simboličnom daru potpore u teškim petrinjskim vremenima. Dumbović je optimista i kaže da sve ove ruševine znače neki novi početak i neki novi grad koji će se izgraditi. A do tada, bar malo boje, malo nečeg čitavog i cijelog, nečeg normalnog se ukazalo u ovim velikim petrinjskim ruševinama.

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here