Moj grad više nije isti

Autor:Katica Gašljević Tomić

Uskrsno je vrijeme. Iako se proljeće spustilo s okolnih šumaraka obojivši ih blago zelenom bojom i sunce sija kao nekad, moj grad više nije isti. I nikad neće biti. Puste su njegove ulice – Karlovačka, Majska, Žirovačka – tako smo ih obično zvali. Danas možda i imaju neko drugo ime, ali svejedno – jer važni su ljudi.

Ranjen je moj grad i njegova sela u okolici. Zažmirim, a pred očima mi se opet ruše krovovi, sliježu stropovi i zidovi, urušavaju zabati i dimnjaci, pršte stakleni izlozi, bježe izbezumljeni ljudi. Nebo se crni od prestrašenih ptica koje lete nasumice, bez cilja. Trenutak koji je trajao čitavu vječnost. Čujem prijeteću tutnjavu koja dolazi iz utrobe zemlje, ruši me na tlo trešnja, plaši nesuvisli cvilež i lajanje pasa…Bože moj, kakav strašan potres! Da ga makar nismo doživjeli! Ali jesmo…U času su obitelji ostele bez svega, bez svojih najdražih…Ostale su duboke rane. Zjape šuplji krovovi, vise stropovi koje natapa kiša, prijete raspucale fasade s crnim prozorima koje nikad neće krasiti tegle s cvijećem i balkonima na kojima se više neće sušiti rublje, ispijati kava sa susjedima i prepričavati glinska svakodnevica. Samo naizgled sve je kao i prije. Ali nije…I znam da nikad neće biti.

Kako ćemo dalje? Treba srušiti pola grada, pretvoriti u prah zgrade koje su bile nečiji dom, nečiji ured, nečija radnja, nečiji život…Mnogo je nepravde, mnogo nepoznanica, praznog hoda. A vrijeme prolazi…Zar ćemo godinama živjeti na pustoj ledini u kontejnerima? Možda će jednog dana izrasti neke nove kuće, ali tko će ih dočekati i živjeti u njima? Jer mnogi žele otići. I odlaze…Gasi se slabašni plamičak nade da će jednom biti bolje koje sigurno zaslužujemo. Jer ako je nešto trajno obilježilo naš grad i zavičaj, onda su to patnja i nedaće svih vrsta. I u svom nesnu uvijek se iznova pitam koliko bi nam života trebalo da počnemo iznova i sve to popravimo?! A život je samo jedan tren…Ništa nije vječno. Možda je doista čas da okrenemo novi list ove knjige vremena.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here