Drvena stolica u praznoj drvenoj kući – Vinogradi tko zna koji broj (CBS)

0

Tako blizu, a tako daleko nalaze se neke stvari koje rijetko tko vidi, još manje o njima govori ili piše. A nalaze se u neposrednoj blizini.

Kad se prođe područje petrinjske Vile i nekadašnjeg gatera, makadamski put vodi prema selu Cepeliš, a na samom početku tog puta, nalazi se šumski put ulijevo kojim prolaze planinari i izletnici. Pođoh tim putem i ja.

Šuma je gola, sunce je zimsko ali toplo i psihodelično. Nebo se plavi, blato je debelo pod nogama, put se uspinje uzbrdo, pa se spušta i prolazi ispod debelih žica dalekovoda koje bruje visoko u zraku. S desne strane se preko polja naziru krovovi kuća sela Cepeliš. Ovaj put vodi pravo u sredinu tog sela i nastavlja se prema sv. Duhu i planinarskom domu na Piramidi.

Ali odjednom shvatite da je ovo gradska ulica. Postoji nekoliko ruševnih kuća u kojima odavno nitko ne živi. Na jednoj piše i adresa Vinogradi 2C. Od jedne su ostali samo temelji, a druga se potpuno urušila i prekrila ju je šuma. Nigdje nema ni žive duše i stvara se osjećaj kao da ste naišli na neku zaboravljenu destinaciju – neku gradsku ulicu koja postoji, ali nitko ne zna za nju.

I tu je bila ta kuća. Drvena. Polu srušena, opljačkana i ruinirana, zarasla u žbunje. Kao iz nekih američkih horor filmova. Stvara mi se osjećaj kao da me netko odnekud, iz nekog prikrajka promatra. Kao da me gledaju neke oči.

Zavirio sam u nju. Igra svjetla i sjena. Potpuno prazan prostor bez vrata i prozora, bez ikakvih znakova stolarije i jedna drvena stolica u njoj. Okrenuta prema drvenom zidu. Sjetio sam se nekih filmova. I vratio se odakle sam i došao.

M.Šantek

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime