Kao iz reklame

1

Ma ne. Problemi nisu nestali samo se lakše nosim s njima“, rečenica je iz reklame u kojoj nas pozivaju da uzimamo neki pripravak za smirenje.

Upravo tako sam i ja shvatio državnički posjet predsjednika Srbije Vučića Hrvatskoj. Tko je sve u cijeloj priči uzimao taj famozni pripravak koji „ne uklanja probleme, ali čini da se lakše nosimo s njima“, nisam siguran, ali mi se čini da nisu baš svi uzimali taj zdravi pripravak već su neki uzimali i „jače stvari“. Uglavnom, zamijetio sam da su neki, moguće, još uvijek na liniji. Bijeloj. Neki su samo pušili, a neki bome i popušili. Sve u svemu igrokaz se privodi kraju, akteri zbrajaju bodove, a gledateljstvo… Gledateljstvo kao gledateljstvo, neki plješću, neki fićukaju, a neki samo pokunjeno šute.

Svašta smo se ova dva dana naslušali i nagledali kroz razne informativne emisije raznih medijskih kuća. Tumačili su nam znakove i signale dane od aktera mišlju, riječju, djelom, pokretom, pogledom, slovom, brojem i nabojem.

Kao sudionik vremena koje još uvijek i još će dugo opterećivati odnose naroda s lijeve i desne strane Dunava mišljenja sam da politička vodstva moraju razgovarati i činiti sve da se spuste tenzije međunacionalnih sukoba i prepucavanja optužbama o krivnji. Niti s ove a niti s one strane Dunava ne živi se prelijepo. Dok zemlje i narodi koji su nam do prije tridesetak godina zavidjeli na standardu danas grabe velikim koracima daleko ispred nas mi se još uvijek natežemo s Drugim svjetskim ratom. Svi imamo problema s partizanima. Srbija nema problema s četnicima, rehabilitirali su ih. I one koji su harali Srbijom, i one iz Bosne, a bome i one što haraše Hrvatskom a nešto baš i nisu surađivali s partizanima već su ih, bar tako povjesničari kažu, radije gledali preko nišana.

Hrvatska je, pak, nastala na uspješnoj obrani od agresije u kojoj su uvelike sudjelovali i likovi s oznakama i izgledom upravo tih u Srbiji rehabilitiranih „junaka“. Hrvatska se je odmah odredila kao Zemlja nastala na antifašizmu i to ugradila u svoj Ustav. Niti u jednom trenutku nije dvojila pa tako sva predbacivanja o „ustašizaciji“ Hrvatske su neprihvatljiva. Isto tako na krajnjoj političkoj desnici hrvatske politike pojavljuju se likovi pokušavajući koketirati s avetima prošlosti. Matematički gledano ništa više od istih takvih političkih pokušaja, čak i manje, u europskim zemljama tzv. „visoke demokracije“.

Što onda govoriti o Domovinskom ratu? Razumljivo je da Vučić brani svoju poziciju. Zar smo očekivali nešto drugo? Meni je daleko upitnije što smo mi radili u zadnje 23 godine?

Kao civilizacijsko pitanje spominje se otvaranje beogradskih arhiva i dostava dokumenata o nestalim, ali se uvelike provlači i pitanje asfalta, vodovoda i struje u mnogim selima. Kako žive Srbi u Hrvatskoj Vučić je „skoknuo“ vidjeti do Vrginmosta, preko Gline. Na pitanja oko njegovog govora u Glini 95. godine isti se „ljutnuo“ na novinare. Osobno mislim da mu je od Zagreba do Vrginmosta, kada mu je Glina već toliko sporna, trebalo ponuditi put Šatornja – Selkovac – Turčenica – Bišćanovo – Lasinja – Zagreb.

A da „problemi nisu nestali“, a kako ćemo se „nositi s njima“ nekako je nestalo ispod radara. Tutnjava oko savjetnika u Agrokoru utišala se, prepišala ju je buka oko i s Vučićem i ostalim sudionicima. Od te buke možda, a kad tad i morati će, biti neke koristi dok od ove druge koristi, izgleda, ima samo povjerenik Ramljak i bulumenta savjetnika. Procjenjuje se da je Ramljak do sada inkasirao čisti milijun, a savjetnici pola milijarde. Dakle, u igri velikih brojeva, na pedeset milijardi duga što je posto – dva više. Jebeš Eurojackpot.

I dok si „tata Bandić“ tako tepa podrugujući se financijskim mukama SDP-a, u čijem je uvaljivanju i sam manje – više sudjelovao, Zagreb se kiti tisućama zastava a posao za 5 milijuna obavlja tamo neka firmica. Eto, sada se pitam, da li je u tih 5 milijuna za tisuće Hrvatskih zastava širom Zagreba, na koje je Bandić tako ponosan, uračunato i stotine Srbijanskih koje ovih dana krase zagrebačke ulice.

Usput, netko si je dao truda propitujući, uglavnom mlade, što misle o posjetu Vučića Hrvatskoj. Toliko ih je briga da se slobodno mogu zasramiti i oni koji drukaju za susret a i oni koji protestiraju.

Marjan Gašljević

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime