D.J. Krmak u Marinbrodu – cajke na radiju

0

Prije nekoliko dana medijskim prostorom se proširila vijest o skorašnjem početku rada radio stanice stacionirane u Zagrebu čiji bi glazbeni repertoar mogle popunjavati srpske turbo folk zvijezde – neki mediji su ih proglasili cajkama. Ne sumnjamo da će ova radio stanica imati veliku slušanost, a samim tim i zaraditi dobru lovu. Da planiram otvoriti radio i sam bi napravio takav potez jer puno ljudi sluša ovakvu vrstu glazbu, pogotovo mlade generacije u toikoj mjeri da su se i sami naši istočni susjedi iznenadili i poslali teelvizijsku ekipu da snimi ovaj fenomen u Hrvata. Obišli su Osijek, Zagreb i Split i snimili dokumentarac.

Glazbeni ukus je osobna stvar svakog pojedninca i tu nema rasprave. Ako netko sluša narodnjake i uživa u tome – to je njegov izbor i kraj priče – demokracija je. Druga stvar je kad se pokušava prodati spika da tog baš i nema, a još zanimljivije je kad netko kaže da je ovdje bio rat i da takve stvari ne bi smjeli puštati na radiju i televiziji. A glazba je glazba. Mladi slušaju i Cecu i Daru Bubamaru i sve iz tog faha i to je sasvim okej. Takva glazba se ne može čuti na lokalnim radio stanicama i mnogi analitičari koji se bave  istraživanjem ovakvim glazbenim ukusom mladih govore o “zabranjenom voću”. Ne možeš čuti narodnjake na lokalnom radiju – nabavit ćeš ih, slušat ćeš u autu, kod kuće, na tulumu, u kafićima…

Moji zagrebački prijatelji odrasli na Azri i rokenrolu imaju djecu koja slušaju isključivo cajke. Usred Zagreba. Oni se čude tome, ali to je tako. Većina u razredu sluša to i lako se navući.

Na kraju priče sve je to samo glazba u kojoj treba uživati. Ja osobno sam od cajki cijepljen, ali naravno, nemam baš ništa protiv da tko to voli nek izvoli. Dapače. Predložio bi možda ljudima da odu na koncert Body Counta u Zagrebu, ali to ne može samo tako proći.

U našoj arhivi našli smo zanimljiv plakat zalijepljen na oglasni stup ulaza u petrinjski park. Poziva ljude da dođu na koncert D.J. Krmka u Marinbrod. Prije 15 godina. Narodnjaci su već tad probijali barijere nastupa uživo i vjerojatno je tim ljudima koji su gledali D.J. Krmka u Marinbrodu bilo dobro. Ako tko ima kakvu fotku ili anegdotu s tog nastupa – nek nam se javi.

M.Šantek

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime