Dan nacionalnih manjina grada Siska

0

Tekst i fotografije: Marjan Gašljević

Jučer, 12. svibnja, povodom Dana nacionalnih manjina grada Siska u Sisku je „kod sata“ održana manifestacija u kojoj su se predstavile nacionalne manjine grada Siska svojom gastronomskom ponudom i kulturnim nasljeđem.

Na dvadestak štandova predstavnici Češke, Srpske, Romske, Bošnjačke i Albanske nacionalne manjine koji žive u Sisku mnogobrojnim posjetiocima ponudili su specijalitete koji su specifični za njihovu nacionalnu gastronomsku ponudu. Mnogobrojni posjetioci mogli su kušati mnogobrojne specijalitete kojih je, zbilja, bilo u obilju, a u redovitoj ponudi rijetko se mogu kušati. Ne usudim se niti pokušati nabrajati mnogobrojna jela i slastice koje su se našle na štandovima ljubaznih domaćina.

Pored gastronomske ponude na štandovima, ali i na domaćinima štandova, mogli smo vidjeti i izvorne narodne nošnje ta razne predmete iz svakodnevne upotrebe karakteristične za pojedine nacionalne manjine. Na štandovima su svoje mjesto našle i knjige na jezicima nacionalnih manjina izdane u Hrvatskoj. Jednostavno kazano, ništa nije nedostajalo što obilježava i karakterizira nacionalni identitet pojedine nacionalne manjine predstavljene na manifestaciji.

Posebno raduje činjenica da sam među mnogobrojnim posjetiocima i sudionicima manifestacije sreo mnogo dragih prijatelja i poznanika pripadnika nacionalnih manjina ali i mnogobrojne građane Siska koji su se uključili u kušanju specijaliteta te uživanju u glazbenom i plesnom programu kao i ugodnom druženju.

Glazbeni i plesni program s izvornim napjevima i folklornim izvedbama predstavili su nam „Češka beseda“ s malim plesačima i izvornom pjevačkom skupinom koji su nam predstavili Češku nacionalnu manjinu i njihove pjesme i plesove.

Srpsku nacionalnu manjinu s izvornim plesovima i napjevima predstavile su nam tri skupine SKD „Prosvjeta“ Pododbor Dvor.

Romska nacionalna manjina predstavila se s izvođačima okupljenim u „Crnim biserima“ i „Romskoj tradiciji“ plesnim izvedbama tradicionalnih romskih plesova.

Bošnjačku nacionalnu manjinu s izvornim sevdahom predstavila nam je pjevačka skupina „Sevde“ uz glazbenu pratnju sastava „Odisej“.

Ova izuzetna manifestacija pokazala je i ovaj puta da su nacionalne manjine koje žive u Hrvatskoj u svojoj svojoj kulturnoj, gastronomskoj i drugoj raznolikosti istinsko blago Republike Hrvatske koje moramo poštivati i čuvati zajedno s nosiocima tih tradicija. Građani Siska i ovaj su puta pokazali „široku dušu“ posjetivši manifestaciju te se družeći nastavili zabavljati uz svu raznolikost glazbenih i plesnih izvedbi zajedno sa svojim sugrađanima pripadnicima nacionalnih manjina.

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime