Gdje su naši najmiliji? U Petrinji danas održana javna tribina šest udruga roditelja i obitelji iz Hrvatske koji su u potrazi za istinom, a nestali u potrazi za identitetom

0

Šest udruga majki, roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Zagreba, Vukovara, Osijeka, Vinkovaca, varaždinske i međimurske županije povezano je u svoj Savez udruga, a uz članicu, udrugu Hrvatski feniks i potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, danas su u Petrinji organizirali treću ovogodišnju javnu tribinu. Nakon sličnih nedavnih skupova u Vukovaru i Karlovcu, sada se i u našem gradu zavapilo: „Gdje su naši najmiliji? Obitelji u potrazi za istinom, nestali u potrazi za identitetom“.
S više službenih i mjerodavnih strana ( predstavnika Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, iz Sigurnosne obavještaje agencije, Ministarstva unutarnjih poslova, Županijskog državnog odvjetništva SMŽ) dani su izravni aktualni odgovori o mjerama, načinima, postignućima, planovima i očekivanjima u traženju nestalih hrvatskih branitelja i civila.
Višnja Bilić iz Ministarstva hrvatskih branitelja obznanila je kako je u mandatu ministra Tome Medveda, od kraja ožujka 2016. do sada, u 12 županija utvrđeno 95 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica, terenski je ispitano 74 mjesta u sedam županija, ekshumirano 80 osoba, a uz nalaze 78 srodnika obavljeno devet završnih identifikacija…
u Hrvatskoj se još traži 1950 branitelja i civila, njih 928 iz razdoblja 1991./92., a 603 osoba iz 1995. godine. Za počinjenje ratnog zločina MUP-u je prijavljeno 3636 osoba, a za 1843 podignute su kaznene prijave, rekao je Željko Cujzek, a Županijsko državno odvjetništvo SMŽ, izvjestio je zamjenik odvjetnice Stipe Vrdoljak, rješava ratne slučajeve s područja Banovine, u kojoj je s iznimno brojnim i okrutnim zločinima najviše stradalih branitelja i civila na području Grada Petrinje, a u okupiranoj Glini pobunjeni Srbi držali najmasovniji logor.
– Nakon 26-27 godina neizvjesnosti i tuge, želimo saznati i riješiti istinu o našim najmilijima. Institucije su dužne vratiti njihov identitet, jer su do sada samo neidentificirani brojevi. Nadamo se, obitelji čekaju i očekuju, svaka priča je posebna, a ovakve javne tribine naš su putokaz u pronalaženju istine i pronalaska branitelja i civila koji se još uvijek vode kao nestale osobe- kazala je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza šest udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Pozvala je institucije da osobito porade na dobivanju podataka i informacija od Srba s okupiranih područja iseljenih u Srbiju i BiH.
Potporu rješavanja tragičnih ljudskih i humanih ratnih posljedica danas su dali Hajrudin Kulašić i Branko Sekulić, predsjednici vijeća bosanske i srpske nacionalne manjine Grada Petrinje, Ivan Lipak, predsjednik SMŽ podružnice Društva hrvatskih logoraša u srpskim koncetracijskim logorima, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Petrinje Darko Dumbović, zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb i predsjednica Skupštine SMŽ Ivanka Roksandić.
Svoje tužne i neriješene sudbine nošene dva i pol desetljaća na tribini je iznijelo nekoliko supruga, očeva, majki, roditelja i rođaka ubijenih i nestalih Hrvata: Đurđa Bobinac, Ivan Horvatić, Ivo Majta, Ivan Brleković, Josip Mužic, Đurđa Harča, Davorka Tutić, Mirko Putrić i voditeljica tribine Mirjana Tonković.
– Ovo što se čuli prenesite u svoju zajednicu onima koji nisu mogli doći. Smisao je povezivanje svih nas istom cilju i doprinosu svakog pojedinca da nestale osobe opet dobiju identitet i dostojan ispraćaj posmrtnih ostataka, a obitelji smirenje, istinu i pravdu- zaključila je petrinjski skup. Najavljeno je kako će se opet slična tribina početkom nove godine održati u Zapadnoj Slavoniji.
Skup je počeo minutom šutnje za poginule i nestale branitelje i civile, prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana, te generala Hrvatske vojske Slobodana Praljka, postavljena je izložba fotografija, pokazan spot ovog Saveza udruga i filmski prikaz metoda traženja mogućih lokacija masovnih grobnica. Tijekom tri sata gorio je lampion s hrvatskim grbom i crnih poklopcem, uz buket rascvjetalih crvenih karanfila.
Danas smo, ujedno, doznali kako će se subotu 9. prosinca u 12 sati uz prilaznu cestu gradskom odlagalištu otpada u Taborištu otkriti spomenik za 12 ekshumiranih branitelja i civila, što je u Gradu Petrinji sedmo takvo stilizirano spomen obilježje ratnim stradalnicima.
Novinar: Antun Petračić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime