Iz premalene male dvorana prešlo se u koncertnu: Sinoć u Petrinji održana prva u Hrvatskoj javna rasprava o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelja

1

Ne sjećamo se da je neki događaj najavljen i planiran u maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji zbog izuzetnog zanimanja i navale posjetitelja odmah „preseljen“ u susjednu veliku koncertnu dvoranu, a potom se i u njoj popunila gotovo sva mjesta u parketu i na balkonu.
Dogodilo se to sinoć za javnu tribinu o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, na kojoj je u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje izlagao Ivica Akmadža, načelnik Sektora za upravno-pravne poslove Ministarstva hrvatskih branitelja.
Kazao je kako je ovo prvi izravni masovni skup u Hrvatskoj, a uz branitelje iz Petrinje nazočili su brojni zainteresirani sudionici Domovinskog rata iz cijele Banovine, Siska i Moslavine. Tribinu je otvorio predsjednik Koordinacije Darko Dumbović, a pozdravila i zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb.
Zakon je stupio na snagu 14. prosinca 2017., a sa svih 18 pravilnika o provedbi i jednom uredbom, koji se sada donose, primjenjivat će se od 1. siječnja 2019. Ivan Akmadža je iznio osnovne dijelove i najvažnija prava koja ostvaruju hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, a prvi put u mirovinskom reguliranju i pripadnici HVO.
Nakon sinoćnje rasprave u Petrinji, sada će se po Hrvatskoj održavati slične tribine, a s propisima i detaljima novog Zakona, svaki branitelj pojedinačno može se osobno upoznati i prava rješavati u uredima za obranu po mjestu stanovanja. (A.P.)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime