Monika Herceg, dobitnica Kvirinove nagrade za najbolju knjigu poezije autora starosti do 35 godina te dobitnica nagrade Na vrh jezika

0

U prepunoj dvorani MH, u sklopu Kvirinovih susreta, Moniki je Herceg dodijeljena nagrada za najbolju knjigu poezije autora do 35 godina starosti za zbirku Početne koordinate. S obzirom na visok stupanj trudnoće, nagradu je preuzela Monikina prijateljica, koja je kasnije i čitala njezine pjesme. Jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija održava se u Sisku, u organizaciji sisačkog Ogranka Matice hrvatske. Ovogodišnja Kvirinova nagrada za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu pripala je Branku Malešu, a o važnosti ove nagrade mladim autorima do 35 godina, dovoljno je spomenuti samo činjenicu da su je dosad dobili značajni autori poput Ivice Prtenjače, Marka Pogačara, Branislava Oblučara i Ane Brnardić.
Darija je Žilić o knjizi Početne koordinate izjavila: “Monika Herceg svoje pjesme gradi gotovo matematičkom preciznošću, prati mijene u prirodi i mijene u životu čovjeka. Miješaju se lirične slike iz djetinjstva i miris jeseni, prožet prizorima smrti ili nagrizanja, ugriza, uboda, izjedanja. I kao da se u tim dojmljivim analogijama mikrokozmos i makrokozmos povezuju kroz slike propasti i kraja. I kao da se unatoč općem rasapu želi zadržati neki smisao života, ocrtati neki puni krug, koncentrična kružnice, zdrava jezgra. Velike zelene zmije koje se pojavljuju oko kuća postale su već kao stražari, one ‘prezimljuju kao mi’, pa se neraskidivim čini to supostojanje, taj egalitarni pristup svemu živom koji može izazvati zapitanost o samoj prirodi čovjeka, o esenciji života. Posebno je zanimljivo kad autorica opisuje život svoje obitelji, na neočekivan način stvara atmosferu fatalnosti, jer sitni događaji iz prošlosti ili pak prirodne pojave dobivaju hiperbolički važnu ulogu, koja iznimno utječe na život ljudi i na njihove sudbine, stvarajući čuda.”


Niti tjedan dana kasnije, pjesnikinja Herceg ponovno se okitila još jednom nagradom Na vrh jezika. Taj je natječaj pokrenuo jedan od najznačajnijih hrvatskih urednika Kruno Lokotar još 2004. godine, a prvi su dobitnici bili danas već međunarodno priznati književnici Olja Savičević Ivančević i Marko Pogačar. Ovime se Monika Herceg upisala visoko uz bok velikim imenima stoga joj redakcija PS portala od srca čestita i želi joj još mnogo uspjeha!

Za PS portal Matea Andrić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime