Ne znamo šta je to, ali možemo razbacati po cesti

0

Digitalna tehnologija stalno grabi naprijed, računala su postala svakodnevna pojava u životu današnjih ljudi, informacije kolaju internetskom mrežom, ljudi komuniciraju preko društvenih mreža, fotografiraju i snimaju video zapise mobitelima, arhiviraju podatke na tvrde diskove ili na internetskim serverima. I ne obaziru se baš puno koliko su ti podaci “teški” koliko zauzimaju prostora. Malo tko o tome razmišlja.

A prije tridesetak godina svijetom računala su zakon bile diskete (https://hr.wikipedia.org/wiki/Disketa )- Floppy dics. Medij koji je mogao snimiti 1,4 MB podataka – sasvim dovoljno za hrpu dokumenata, a u današnjim vremenima vrlo mala i zanemariva količina. Diskete su davno nestale iz uporabe, ali njihov trag se još uvijek može naći – i to na cesti usred petrinjskog Brezja.

Naime, nedavno se srušila stara drvena baraka pored OŠ Dragutina Tadijanovića, a u ruševinama koje se još nisu odvezle, zna se naći i tih relikvija prošlosti koje su bačene u smeće. Nekakvi podaci su snimljeni na tim disketama, ali očito nisu više nikome zanimljivi. Osim klincima te škole koji sa svoji desetak godina života nemaju pojma kakva je to stvar, još manje čemu služi, ali znaju je uzeti i  razbacati po cesti – onako po vandalski. Nek čistači počiste memoriju jednog vremena iza nas.

M.Šantek

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime