Omnia pro Deo- Sve za Boga: Proslavljeno 90 godina časnih sestara Kćeri Božje ljubavi u Petrinji i 150 godina utemeljenja njihove Družbe ( a i 10 godina postojanja Dječjeg zbora Plamen sv. Lovre)

0

U župnoj crkvi sv. Lovre svečano su proslavljene tri velike i važne obljetnice: 150 godina kako je Njemica iz Bavarske Franziska Lechner u Beču 21. studenoga 1868. utemeljila socijalno-karitativnu Družbu Kćeri Božje ljubavi, 90 godina od dolaska (na poziv župnika Mihaela Razuma 19. svibnja 1928.) prvih triju časnih sestara toga reda u Petrinju i 10 godina postojanja Dječje zbora Plamen sv. Lovre, osnovanog 24. studenoga 2007.na poticaj tadašnjeg župnika Maria Miglesa.
Za ove jubileje u središnjoj crkvi Petrinje, uz župnike iz svih crkvi petrinjskog dekanata, euharističko slavlje predvodio je i propovijedao sisački biskup mons. Vlado Košić, u zajedništvu s generalnim vikarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem, generalnim vikarom Bjelovarske biskupije mons. Stjepanom Ptičekom i 15 svećenika.
U prepunoj crkvi slavlju su uz brojne sestre nazočile i vrhovna glavarica Družbe s. Maria Dulce Adams, provincijalna glavarica Provincije Božje Providnosti s. Gordana Igrec i predstojnica petrinjske zajednice Sv. Križa s. Vesna Lagetar.
Na početku su iskrenu dobrodošlicu zaželjeli s. Vesna i Marko Lokner istaknuvši kako je ovo slavlje zahvala Bogu za sve dobro učinjeno od 120 sestara koje su ovdje djelovale.
Uz iznošenje vrijednosti, zasluga i veličine ove Družbe, biskup Košić je na kraju pozvao na molitvu „da časne, ures Petrinje, zauvijek ostanu ovdje“.

Časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi u Petrinji su već 90 godina. Foto: Antun Petračić Toto

Njihova utemeljeteljica usvojila je geslo „Sve za Boga, za siromašne i za našu Družbu“ i tako punih 150 godina stalno djeluju ove časne, kao odgojiteljice u vrtiću, orguljašice, sakristanke, katehistice, vjeroučiteljice, voditeljice zborova i domaćinstava župnika i svojih samostana…
Vjernicima u prepunoj crkvi emotivno se obratila vrhovna glavarica Družbe za cijeli svijet (1000 je ovih časnih sestara po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Africi), s. Maria Dulce Adams, iz Brazila, u ime katoličke zajednice Petrinje sestrama je zahvalila Ivana Herceg, a čestitao im je i župnik, prečasni Josip Samaržija.
Samostan iza crkve sv. Lovre potpuno obnovljen poslije Domovinskog rata i povratka časnih iz progonstva, sada je, uz sestre Filipinu, Kristinu, Marinelu i Vesnu ( predstojica zajednice) ujedno dom za djevojke.
Za svečanu proslavu triju obljetnica postavljene su izložbe fotografija o povijesti Kćeri Božje ljubavi u Petrinji ( s njihovim geslom Omnia pro Deo- Sve za ljubav) i pano o Dječjem zboru Plamen sv. Lovre, čije je pjevače uvježbavalo nekoliko časnih iz ovog reda.
Na svečanoj misi zajednički su pjevali mladi slavljeničkog zbora i odrasli iz župskog sv. Cecilija, uz dirigiranje sestre Cecilije i orguljaša vlč. Roberta Jakicu.
Sinoć je za sve sudionike misnog slavlja, a među gostima osobito puno sestara ove Družbe i kod 15 svećenika nekoliko bivših kapelana i upravitelja ove petrinjske crkve, u otvorenom i unutarnjem župnom prostoru organiziran zajednički susret zahvale.
Novinar: Antun Petračić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime