Otvorili smo jedna vrata – bolje da nismo

0

Jim Morisson je šezdesetih godina u Americi sa svojim bendom The Doors otvorio vrata percepcije. Uz obilatu pomoć halucinogenih opijata koji su direktno udarili u pore njegovog mozga i psihodeličnu glazbu kakva se u to doba svirala na Zapadnoj obali – The Doors su osvojili svijet svojom glazbom koja i danas živi i nikad neće umrijeti. Mnogi ljudi su (uključujući i mene) ušli kroz vrata koja su Jim i jarani davno otvorili. I zauvijek ostali s njim. Postoji i dosta video materijala iz tog doba s puno zanimljivih detalja. Na jednom snimku neka televizija radi s Morissonom intervju u Los Angelesu. On stoji nasred ulice, a iza njega su ogromne robne kuće, marketi tipa Lidl i slično kakve mi tek danas imamo.

Možda nismo tih šezdesetih imali velike markete i trgovačke centre kao Ameri,, ali imali smo veliku poplavu u Zagrebu. Iz tog doba i iz te priče počinje današnja priča. Nakon što se Sava povukla Grad Zagreb Petrinji poklanja veliku drvenu baraku u kojoj se godinama održava školska nastava. Mnogi Petrinjci su naučili prva slova u toj baraci, a poslije je služila za probe Gradskoj limenoj glazbi Petrinja i stolnotenisačima koji su vrlo emotivno vezani za nju.

Na baraci su još uvijek vrata koja smo otvorili. Nisu zaključana. A kad smo ih otvorili ušli smo u prostor bez krova, bez zidova, potpuno urušen kao da je upravo eksplodirao pakleni stroj. A nije. Radi se jednostavno o ljudskoj nebrizi i neodržavanju koje je dovelo do samouništenja ove barake. Već smo pisali o tome više puta. I stolnotenisači su iznijeli svoj stav. Ali, eto, dan za danom, školski domar iz OŠ Dragutina Tadijanovića odvozi dio po dio i čisti prostor. Uskoro će odnijeti i ta vrata. Bolje da ih nismo otvorili.

M.Šantek

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime