Prijedlog našeg građanina i čitatelja Josipa Kovačevića o rješavanju prometne situacije u Petrinji

2

U našu redakciju je stigao vrlo zanimljiv dopis kojeg je potpisao naš čitatelj Petrinjac Josip Kovačević koji je sagledao cjelokupnu prometnu situaciju u Gradu Petrinji i odlučio ponuditi svoja rješenja koja će poslati mjerodavnim institucijama u gradu. Prenosimo njegov dopis u cijelosti.

Poštovani !
Molio bih Vas da zabranite parkiranje u ulici Vladimira Nazora na pješačkoj stazi posebno utorkom i subotom.
Zamislite kako je to na raskrižju Turkulinove i Nazorove kada se netko parkira i ide kupiti pecivo (jak razlog) u pekari, a moraš pretjecati čime se pravi prekršaj prelazeći punu crtu pogotovo kamionom i autobusom.
U Nazorovu ulici kod ;Pivca ne bi se smjeli zaustavljati pješaci zbog širine ulice, kamoli vozila.
Dostava robe za trgovine trebala bi se organizirati u popodnevnim satima poslije 16 sati – nikako dopodne.
Zašto se dozvoli parkiranje neobzirnim vozačima (samo njih par), kaznom bi se to brzo riješilo, a punio bi se gradski proračun.
Kako ružan dojam ostavlja osobama koje prolaze kroz grad zbog manjeg broja neobzirnih vozača.
Najgora situacija je kada se parkira na jednom dijelu ulice s lijeve i desne strane na početku Nazorove ulice, u dijelu iznad parka nemoguće je proći.
Policija bi trebala obaviti letimičnu kontrolu u Nazorovoj ulici i po potrebi davati kaznu bez oprosta jer se tu radi o jednim te istim komotnim osobama ili da se postavi nadzorna kamera.
Ružna slika grada za policiju, gradonačelnika, grad, turističku zajednicu.

Prijedlog novog smjera prometa u gradu s ciljem povećanja prometne sigurnosti građana.

Predlaže se da se autobusni kolodvor preseli kod pošte na mjesto vojarne, (prenamjena) – ugao Turkulinove i Mažuranićeve s ciljem da se zaštite park i stoljetne Lipe od ispušnih plinova. Tražiti od države da ustupi taj prostor gradu.
Nema potrebe da se prazna vojarna nalazi u centru grada koja propada i da koči razvoj grada.
Kada se preseli autobusni kolodvor treba razmotriti mogućnost spajanja kolodvora s ulicom Brezje kod kućnih brojeva 5 i 9 (prenamjena zemljišta) te planirati veći broj parkirnih mjesta kod autobusnog.
U Turkulinovoj ulici razmotriti mogućnosti povećanja broja parkiranih mjesta (prenamjena) na mjestu kuće k.br. 10 i 8 , a Brezje 2 (otkupiti) te područje Pravoslavne crkve i to spojiti s parkiralištem na Trgu hrvatskih branitelja (jer se ti objekti trenutno ne uklapaju), a postoji velika potreba za parkiralištem.
Zabraniti ulaz u grad dugim šleperima, cisternama, kamionima s prikolicom iz Gline usmjeriti ih na Kupski most, Žažinu, Sisak, Zagreb i Kostajnicu preko Siska i obrnuto.
Napraviti zaobilazni pravac za Glinu i Zagreb iz ulice Đalskog kroz Reljkovićevu ulicu (aerodrom) na Mihanovićevu u ulicu Matije Gubca za kamione iznad 3,5 tone i autobuse zbog ispušnih plinova koji zagađuju zrak veliki dizelskih motora (što dalje od parka i STOLJETNIH LIPA).
Mihanovićevu ulicu iz Gupčeve osigurati dvosmjerni pravac te kroz cijelu Gajevu do kafića Potkove i ulicu Đalskog.
Ako bi promet smetao kod rukometnog igrališta, napraviti prolaz kod napuštene zgrade Šamotare ulaz u Mihanovićevu ulicu (prenamjena) pod uvjetom da se napravi dio ceste iz Reljkovićeve kod trgovačkog obrta Krčelić ispred kafića Meander. Po potrebi izgraditi novi most iz Mihanovićeve prema Elektri pa na Kupski most.
U Gajevoj ulicu dozvoliti dvosmjerni promet od trga Franje Tuđmana do kafića Potkove sa ciljem da se rastereti Nazorova i Turkulinova ulica. Postaviti slijepu ulicu u ulici Josipa Runjanina i Petra Preradovića (kod tržnice) zabrana iz Trga dr Franje Tuđmana.
U krajnjoj varijanti zabraniti ulaz u Nazorovu od parka odnosno od Gupčeve ulice tako da prestaje potreba za autobusnom postajom u Gajevoj i Mažuranićevoj.
Jeziva je situacija kada sjedite u kafiću Mlječni, a ono prođu tri kamiona s prikolicom puni trupaca koji prelaze punu crtu ulazeći u Turkulinovu time čineći prometni prekršaj, ima se osjećaj kao da sjedite na nekom velikom gradilištu, a ne u centru grada Petrinje.
Probiti Jandrićevu i spojiti (prenamjena) na Reljkovićevu da se može doći u Carekovu pa na Mihanovićevu preko Reljkovićeve i Hanžekove ulice.
Gundulićevu ulicu napraviti slijepu – dvosmjernu, zabraniti promet vozilima osim službenih vozila općine i stanarima i vozilama dostave zbog školske djece i parka. Pristup općini omogućiti od nasipa iza općine uz napušteni objekt od crvene cigle.
Vidite šta je Sisak napravio u močvari – par trgovačkih centara te šetnicu u drugoj ulici.
Razmotrit mogućnost da na mjestu uz nasip (prenamjeniti) iza KTC, općine i crkve kod mosta u Gupčevoj ulici, doveze zemlja da se napravi parkiralište da se ne skupljaju komarci, po mogućnosti spojiti kod kamenog mosta iz ulice Mije Srnaka na velikom zavoju iz grada.
Osim parkirališta planirati igralište (veličine rukometnog igrališta); po mogućnosti: košarkaško, tenisko igralište i dječje igralište – budimo prijatelji djeci. Treba iskoristiti sve mogućnost i ljepotu našeg grada. Ovim pravcem mogao bi se obaviti promet s parkirališta iz trgovine KTC – a, Privrede, Općine i Župe Svetog Lovre.
Na cijeli trg dr. Franje Tuđmana zabraniti parkiranje osim stanarima te napraviti šetnicu ili polu šetnicu.
Pod hitno zabraniti promet kamionima iznad 3,5 tone i autobusima, usmjeriti ih kod semafora na ulicu Gromova – pokraj Lidla kroz Sisačku, Dugu ulicu u ulicu Đalskog na Reljkovićevu, Mihanovićevu pa na Matije Gupca za smjer Gline i Zagreba, trenutno samo za teretnjake dok se ne preseli autobusni kolodvor iz parka kako je navedeno.
Za Sisak i Zagreb iz ulica Gromova i Sisačke ulica zabraniti promet u centar grada dugačkim šleperima, cisternama i velikim kamionima s prikolicama usmjeriti ih prema Sisku i Zagrebu odnosno prema izlazu na novi autoput.
Zabraniti promet iz ulice Gromova kamionima iznad 3,5 tone u ulicu Otona Kučare, Matije Antolca i Vatrogasne.
Zabranom na semaforu u Radićevoj, Otona Kučare ulici, Matije Antolca i Vatrogasne rasteretili bi Nazorovu i Turkulinovu ulicu iz smjera Kostajnice od teretnjaka i autobusa čime bi povećali sigurnost u prometu.
Predlažu se semofori na raskršu:Turkulinove, Mažuranićeve, Đalskog i Duge ulice te kod Gupčeve i Mihanovićeve ulice sa ciljem da se podigne kvaliteta prometovanja.
Ovaj prijedlog dati stručnim službama na razmatranje da dade svoje stručno mišljenje i da se eventualno doradi.
Predložio:
Josip Kovačević
dostaviti:
1. Policija, Ivana Mažuraniča 5a;
2. Gradonačelnik, Ivana Gundulića 2;
3. Župa Svetog Lovre, J.J. Strossmayera 3

2 KOMENTARI

  1. eheheheheheh,e moj joso,to mi već 20 godina trubimo i pričamo ali nitko nereagira,ovo divljačko parkiranje pred DM svi gledaju kao da im nesmeta a biciklom nemoš proč od auta ali još gore ovi iz auto škole da nepričamo,svi kreću sa instrukcijom sa glavne ceste jer im je tu središte(moš misliti),a i sjetimo se da je tu policajac išao na raport zato što je kažnjavo divljake koji se na zebri parkiraju pa je on popizdio i tražio premeštaj u zagreb i kaže mi da sad uživa bez stresova kao u petrinji,ma ovaj grad je sve samo ne grad kulture vozača,nikada ovaj tvoj predlog nebu usvojen već bude završio na reciklaži,nažalost

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime