Promocija fotomonografije Specijalne jedinice policije „Osa“

0

Povodom 27. godina od osnutka Specijalne jedinice policije „Osa“, 17. svibnja 2018. godine pred prepunom dvoranom Kristalne kocke vedrine u Sisku promovirana je fotomonografija Specijalne jedinice policije „Osa“.
Lijepo je bilo promatrati mnogobrojne veterane SJP „Osa“ koji su se okupili na ovoj promociji i godišnjici u organizaciji Udruge SJP „Osa“ i njezina predsjednika Slavka Muže, jednog od zapovjednika ove postrojbe. Mnogi od prispjelih veterana s radošću su se pozdravljali videći se i nakon duljeg vremena.
Promociji je, pored veterana postrojbe, nazočio i velik broj gostiju od kojih moram posebno istaknuti general- pukovnika Mladena Markača –  ratnog pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za specijalnu policiju, te general-pukovnika Dragu Matanovića, zamjenika načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske ujedno, danas, izaslanika Ministra obrane. Promociji su nazočili i predstavnici drugih ministarstava te županije i gradova kao i predstavnici drugih braniteljskih udruga.
Fotomonografiju „Specijalna jedinica policije „Osa“ u Domovinskom ratu“ predstavio je autor mr. Borna Marinić i urednik fotomonografije Stjepan Bekavac. Posebnu vrijednost fotomonografije, naglasio je urednik, je činjenica da je autor, gospodin Marinić, rođen 1992. godine –  mlađi dakle od jedinice o kojoj je pisao što govori da mladi u Hrvatskoj ipak brinu i zanima ih hrvatska bliža povijest.
Mnogobrojne nazočne veterane, a posebno obitelji poginulih i umrlih pripadnika SJP „Osa“, pozdravili su i izaslanici i predstavnici lokalne politike. Posebno emotivno su govorili general pukovnik Drago Matanović koji je ponikao iz jedinice specijalne policije kao i Druga bojna 2. Gmbr s kojom je zapovijedao po njenom nastanku. General pukovnik u mirovini Mladen Markač sa sjetom se prisjetio zapovijedanja sa specijalnom policijom te mnogobrojnim situacijama u kojima se, kroz to zapovijedanje, susretao. Posebno je naglasio činjenicu da je presudom Međunarodnog suda pravde u Den Haagu Domovinski rat proglašen obrambenim, pravednim ratom te time oprana uloga Hrvatske vojske i policije u tom ratu. Upravo na tom tragu pozvao je sve pripadnike policije i vojske na ponos u svojoj ulozi u obrani Domovine te im poželio puno zdravlja i uspjeha u životu.
Predsjednik krovne Udruge specijalne policije Josip Klemm i general pukovnik Željko Markač te predsjednik Udruge SJP „Osa“ Slavko Muža podijelili su obiteljima poginulih i umrlih pripadnika Jedinice fotomonografije „Specijalna policija u Domovinskom ratu“ te promovirane fotomonografije sisačkih „Osa“.
Sam, pak, nastanak i impresivan ratni put SJP „Osa“ najbolje je pročitati u bogato ilustriranoj fotomonografiji koja će se moći naći u svakoj knjižnici ali i u policama knjižnica svih škola. Kako su naglasili i sami autori usprkos opsežnoj građi koja je svoje mjesto našla u ovoj knjizi, ipak je ostalo još mnogo toga što nije napisano tako da i sam neću pisati o ratnom putu ove jedinice, a jedino što ću, na kraju, kazati je da je SJP „Osa“ postrojba koja poznaje samo bojne uspjehe i pobjede na gotovo svim ratištima širom Hrvatske gdje su se pripadnici te postrojbe borili.
Marjan Gašljević

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime