Vatrogasci Prnjavora Čuntićkog uredili dvoranu seoskog doma: Dogodila se veselica (ponosa, sreće i radosti) prva nakon Domovinskog rata

0

Na ulazu u Prnjavor Čuntićki, u sklopu bivše škole ( i donedavnog Dječjeg istraživačkog centra Petrinjčica), uz nekadašnju seosku trgovinu i zid do zida s vatrogasnim skladištem i garažom DVD, u novoobnovljenoj dvorani doratnog seoskog doma se pjevalo, plesalo, veselilo, slavila velika „radna pobjeda“. Sve godine od Domovinskog rata bivši društveni dom ovog sela, još u srpskoj okupaciji devastiran, derutan, u propadanju i gore i dolje, prava „rupa za smeće“ zablistao je u par proteklih mjeseci. Dvoranu površine 90-tak m2, dužine oko 12 i širine 8 metara od prošle jeseni, tijekom oštro hladne zime, evo sada do proljeća, dragovoljnim radom uredila je skupina prnjavorskih vatrogasaca.
– Popravili smo oštećenja na krovištu, skinuli stari plafon, novi obložili drvenom lamperijom, uveli instalacije, ugradili nove prozore, betonirali cijelu dvoranu, glavni ulaz probili na novom mjestu, ali ostavili i vrata iz spremišta-garaže- priča Antun Lovreković, jedan iz skupine desetak radnika- vatrogasaca.


– Od grada smo dobili 31.000 kuna samo za materijal, a u dogovoru s gradonačelnikom obvezali se da ćemo sami obaviti građevinske radove. Iz ničega, nakon 21 godine sa smetilištem usred zgrade, počelo je čišćenje u kolovozu prošle godine i novu dvoranu sada koristimo prvi puta. Ovo je jedini zajednički prostor cijele župe sv. Antuna Padovanskog, koristit će ga jednako Hrvatski Čuntić, Prnjavor, Dragotinci, Kraljevčani, Pecki, Udruga Đeram, KUD Čuntićanka, Klub Viktorija… – u emotivnom obraćanju sinoć je govorio Božidar Marjanović, dosadašnji i ponovo izabrani predsjednik DVD.
Uz Vesele kumove, tamburaše iz Hrastovice, na (posuđenim) klupama i stolovima prepunih s dva pečena odojka i raznovrsnih domaćih kolača, od prvog glazbenog takta u pjesmu, kolo i ples uhvatili su se sudionici godišnje vatrogasne skupštine.
U sastavu doma Prnjavora Čuntićkog još bi trebalo urediti sanitarije, nabaviti inventar, (možda) izgraditi šank i povišenu pozornicu. Taj planirani dio domaćini bi htjeli dovršiti do početka kolovoza, Dana svoga sela, o čemu su „natuknuli“ gradonačelnuku Darinku Dumboviću. Kod sviju starijih mještana ovog dijela petrinjske Banovine na prijeratni dom još su uvijek žive i ostat će trajne sentimentalne uspomene.
– Pokraj šanka i u dvorani čuvene su naše predratne zabave i veselice, dolazilo se naveliko čak iz Petrinje, ovdje sam sa svojom Katarinom 1972. imao svatove-veli nam Ivan Radošević.
Takva stalna, lijepa i draga sjećanja nose i drugi Prnjavorčani i ostali Hrvati iz okolnih sela podno brda Antuna Čuntićkog. Zato je sinoć neizmjerna radost, ponos, zadovoljstvo i sreća vladala u srcima sviju od njih.
Novinar: Antun Petračić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.