Zašto Hrvatska prešućuje svoje heroje?

0

U srijedu, 15. ožujka u 19,00 sati u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji, održana je promocija knjige dr. Josipa Jurčevića „Heroji hrvatskoga Domovinskog rata – svjedočanstva“, a pod pokroviteljstvom UDVDR-a Petrinja i Knjižnice i čitaonice grada Petrinje. Događanju je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić, Damir Markuš Kutina, kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić te popriličan broj građana. O knjizi su govorili biskup mons. dr. Vlado Košić, predsjednik UDVDR-a Petrinja Darko Dumbović te sam autor dr.Josip Jurčević. Predstavljanje je moderirao Zvonimir Martinović. Sve nazočne je u ime gradonačelnika i gradske uprave pozdravio zamjenik Branimir Bešlić podržavši ovaj način promicanja istine o Domovinskom ratu. Biskup Košić je u svom obraćanju naglasio da je u ovoj knjizi sabrano 19 svjedočanstava hrvatskih branitelja Vukovara ali i drugih gradova naše Domovine. Među njima je i ono Marijana Papića koji je bio branitelj Pokupskog, teško je ranjen i živi s gelerom u srcu. Iako su branitelji u narodu cijenjeni, Hrvatska još nema institucionalizirani status heroja pa bi se moglo reći da heroji Domovinskog rata postoje samo de facto. Na našem su području poznata imena samo nekih – Mile Blažević Čađo, Marijan Celjak, Predrag Matanović i drugi. Ali, među nama žive i mnogi nepoznati heroji, obični, mali ljudi bez čije hrabrosti i žrtve ne bismo dobili rat. I svećenici su tu dali svoj veliki obol – ostali su u najtežim trenucima sa svojim narodom. S poštovanjem se sjećamo vlč. Stjepana Levanića koji je 1991. u Petrinji teško ranjen, vlč. Josipa Kovača, iz Sunje, pok. Andrije Šnateka iz Gora, pok. Petra Šimića iz Šišinca, vlč. Juraja Jerneića iz Viduševca i nekih drugih. Herojstvo je kao i svetost – riječ je o hrabrim ljudima koji ne misle na sebe nego na svoje bližnje i domovinu, i za njih su spremni umrijeti.
Darko Dumbović je izrazio zadovoljstvo što se počelo pisati o malim ljudima – hrvatskim braniteljima. Govoreći o herojstvu, podsjetio je na podatke o naoružanju kojim je raspolagao neprijatelj te slabo naoružane pripadnike specijalne policije, pričuvnog sastava MUP-a, ZNG-a, HOS-a i dragovoljačkih postrojbi. Ako nije bilo herojstvo suprotstaviti se takvoj sili, onda ne zna što bi to drugo bilo. Pozdravlja one iz tog vremena koji su i večeras među nama, te posebno poštovanje odaje svim braniteljima, braniteljicama, tadašnim maloljetnim braniteljima, suprugama s djecom i majkama koje su u neizvjesnosti čekale svoje najdraže da se vrate s bojišta. Neki se, na žalost, nikad nisu vratili.


Posljednji je o knjizi govorio autor dr.sci. Josip Jurčević istaknuvši da Hrvatska, ako želi opstati, u svojim temeljima mora imati najveću vrijednost – život. Domovinski rat je herojsko doba hrvatske povijesti, a heroji su bili spremni podnijeti najveću žrtvu-darovati život. U svim zemljama i u svim ratovima dogodila se institucionalizacija herojstva. Hrvatski Domovinski rat je jedini gdje se to nije doodilo pa je to bio i jedan od motiva ove knjige. Suvremeni ratovi su visoko strukturirani te u tom slučaju nema mjesta herojstvu pojedinaca. Hrvatski Domovinski rat to nije bio jer nam, zbog političke situacije i odnosa snaga, nitko nije davao nikakve šanse pa upravo zbog toga treba cijeniti dragovoljnost, stavljanje na raspolaganje u obrani Domovine. Prešućivanje heroja dovodi do nepostojanja uzora, do vrijednosne krize u našoj stvarnosti. Domovinski rat, drži, je kriminaliziran od strane institucija države, a cilj je ove knjige da se tome suprotstavi. Prof. Jurčević smatra da sve laži koje se iznose o Domovinskom ratu i kojima se blate hrvatski branitelji nisu namijenjene onima koji su sudionici i svjedoci događanja, nego mladima. Nastavi li se tako, kad nestanu oni koji pamte i sjećaju se, herojsko će doba biti pretvoreno u najsramotnije doba hrvatske povijesti. Stoga je potrebno potaknuti da se što više bilježi, snima, svjedoči na području čitave Hrvatske pa i ovdje. To nam je obveza iz poštovanja i zahvalnosti prema onima koji su poginuli. Autor uvodno govori i o univerzalnom herojstvu. Tijekom Domovinskog rata na stranu obrane Hrvatske dragovoljno je pristupilo oko 650 stranaca. Jedan talijanski dragovoljac, danas uspješni političar, javno svjedoči da je to najdragocjenije i najčasnije razdoblje njegovog života. Stoga bi hrvatski branitelji trebali bilježiti i sustavno prikupljati svjedočanstva što doprinosi istini i duhovnom ozdravljenju.
Tijekom večeri bila je prilika kupiti knjigu po promotivnoj cijeni kao i druga djela prof. Jurčevića. Dok je Petrinja tonula u tamu svježe večeri koja miriše na proljeće, bilo je ugodno još malo podružiti se jer zajedničkih tema nam ne nedostaje. Zato, dragi branitelji, pero u ruke i bilježite svoja sjećanja. Jedino se tako možemo boriti protiv prijetećeg zaborava…
Za ps-portal katica gašljević tomić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime