Stručnjaci objavili rat raku

0

Autor: Željko Krznarić

Usvajanje i provedba Nacionalnog plana protiv raka pitanje je opstojnosti nacije jer u Hrvatskoj svake godine raste broj umrlih i oboljelih od zloćudnih bolesti, naglašeno je na tiskovnoj konferenciji, na kojoj su predstavljene aktivnosti u izradi dugo očekivanog Nacionalnog plana. Za provođenje plana zaduženo je Ministarstvo zdravstva, koje u suradnji sa stručnim društvima treba postaviti zakonski okvir i procjenu medicinske opravdanosti svake mjere
S obzirom na to da je Hrvatska na samom europskom dnu u borbi protiv zloćudnih bolesti, usvajanje i provedba NPPR-a je pitanje opstojnosti nacije. U tome se slažu svi zdravstveni stručnjaci, ističući da je Nacionalni plan nužan kako bi se svim građanima omogućili optimalni i jednaki uvjeti prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i rehabilitacije te palijativne skrbi na razini cijele države. Upravo ta standardizacija protokola – od primarne i sekundarne prevencije i dijagnostike do učinkovitog liječenja – može dovesti do najvažnijeg cilja NPPR-a, a to je smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka.

O koracima koji prethode i važnosti usvajanja plana za opstojnost nacije na konferenciji za medije govorili su prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak – predsjednik Hrvatskog onkološkog društva; predsjednik povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti, prof. dr. sc. Stjepko Pleština – predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb; zamjenik predsjednika Povjerenstva za izradu Nacionalnog plana, doc. dr. sc. Ingrid Belac-Lovasić – predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka; zamjenica predsjednika Povjerenstva za izradu Nacionalnog plana, Ljiljana Vukota – glavna tajnica i voditeljica Centra za psihološku pomoć udruge Sve za nju Ljiljana Pranjić – članica udruga SVE ZA NJU I Nismo sami te prim. dr. sc. Vera Katalinić-Janković koordinatorica u Povjerenstvu za Nacionalni plan Ministarstva zdravstva i pomoćnica ministra zdravstva Republike Hrvatske.

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime