Biciklizam u Zagrebu od 19. stoljeća

0

Cijeli mjesec svibanj je gradonačelnik grada Milan Bandić  mjesecom vožnje biciklom. Tako manifestacija Žbicanj obuhvaća brojne sportske i edukativne aktivnosti za djecu i mladež a u četvrtak je u atraktivnom prostoru tunela Grič postavljena izložba Kronika uspjeha, povijest bicikla u Zagrebu od 19. do 20.stoljeća. Izložba sadrži fotografije dokumenata iz zirke povijesti biciklizma u Hrvatskoj Hrvatskog športskog muzeja.

-Podsjetnik je to na to da je biciklizam prvi organizirani sport u Hrvatskoj –istiće ravnateljica muzeja Danira Nakić- jer prvi sportski savez je osnovan 1894.godine, a prvi je klub osnovan 1875.godine u Zagrebu. Prva je pak utrka održana godinu dana kasnije na Zrinjvecu. Izložba govori koliko je biciklizam bio popularan i koliko je bio razvijen a fotografije pokazuju kako je bilo i veliko zanimanje gldatelja za utrke. Tako je utrke biciklista pratilo i po dvadeset tisuća ljudi a naši su biciklisti bili vrlo uspješni na međunardnoj razini.

Organizatori se nadaju da će izložba biti također jedan poticaj Zagrepčanima da se više voze biciklima ponajviše zbog svog zdravlja. Otvarajući izložbu, gradonačelnik Bandić je naglasio kako je dobro da se ovaj atraktivna turistička atrakcija oplemenjuje ovakvim izložbama. Ujedno je pozvao Zagrepčane da se u subotu priključe Zagrebačkoj biciklijadi od trga Bana Jelačića do Prepuštovca.

Autor: Željko Krznarić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime